Legyen a kertünk denevérbarát (cserébe kevesebb lesz a szúnyog)

Legyen a kertünk denevérbarát (cserébe kevesebb lesz a szúnyog)

Odú és eleség.

A denevérek indokolatlanul mellőzött és negatív színben feltüntetett állatok. Sokan félnek tőlük, mindenféle buta hiedelem kering ezekről a hasznos emlősökről. Élőhelyük egyre csökken: az öreg fákkal, odvakkal teli erdőkből sokat kivágnak, a régi padlások beépítésre kerülnek, a potenciális búvóhelyek megszűnnek. Az intenzív mezőgazdaság és a központi szúnyoggyérítés pedig nagyságrendekkel csökkenti a számukra elérhető táplálék mennyiségét.

Jó tudni, hogy Magyarországon minden denevér védett, egyedeik és szálláshelyeik elpusztítása tilos. A denevéreknek szükségük van nyári és téli élőhelyre is.

A denevérek védelme érdekében minden kerttulajdonos tehet egy lépést, ha természetközeli, növényvédő szertől mentes életteret biztosít nekik. A denevérek táplálékát jelentő rovarok így nagyobb egyedszámban fordulnak elő, folyamatosan eleséget biztosítva a röpködő emlősöknek. Érdemes denevérodút is kitenni, ez egy egyszerű faláda, amelybe alulról tud az állat bejutni, a mászást keresztlécek segítik. Ennek elfogadása nem egyszerű, gyakran évekig tart, mire birtokba veszik a bőregerek. Amikor egérürülékszerű piszkot látunk alatta, akkor gyanakodhatunk, hogy beköltözött a lakó. Ez az ürülék nem büdös,sőt kiválóan használható kerti trágyaként is!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR