Madárberkenyéből lekvárt, a gyepűrózsa terméséből likőrt készíthetünk!

Madárberkenyéből lekvárt, a gyepűrózsa terméséből likőrt készíthetünk!

A természet még ősz végén, tél elején is tartogat kellemes meglepetéseket. Ha tehetjük, egy-egy erdei séta alkalmával szedjünk madárberkenyét, csipkebogyót.

Ködös, fázós, hideg napokat élünk. Jólesik ilyenkor a meleg szobában lenni, mégis erdei sétára hívom a Kedves Olvasókat!

A természet ősszel gyönyörű, szabadba csábít csodálatos színeivel, illatával, friss levegővel, és ha nyitott szemmel járunk, bizony számos kincset gyűjthetünk be egy-egy sétánk idején.

madarberkenye gyepurozsa 05

Hazánkban szinte mindenhol megtalálható a naspolya, a kökény, berkenye és csipkebogyó. Érdemes belőlük hazavinni, mert számos jó hatásukon kívül színesebbé varázsolhatjuk velük étrendünket, ünnepeinket. Készíthetünk belőlük különleges ajándékokat, a fogyasztásra nem alkalmas terméseket, ágakat pedig felhasználhatjuk ünnepi díszítésre.

 madarberkenye gyepurozsa 01

Madárberkenye – Sorbus aucuparia

Középhegységeink magasabban fekvő, hűvös erdeink szélén élő fa. Érett termését legjobb az első fagyok után szedni.

Leggyakrabban lekvárt készítenek belőle a következő módon:

A bogyókat kevés vízzel puhára főzzük, azonos mennyiségű cukor és kevés fehérbor hozzáadásával sűrűre főzzük.

Gyomorproblémák, gyomorsavtermelés, étvágytalanság esetén ajánlatos a fogyasztása. Az érett termések C-vitamint, szerves savakat, cseranyagokat tartalmaznak.

A berkenye szintén fellelhető a kelta fanaptárban, a kelta év második hónapját (Lius) nevezték el róla. Hasfogóként ajánlják a berkenye termését, nyersen okozhat enyhébb lefolyású mérgezéseket, ezért inkább főzve vagy szárítva fogyasszuk.

madarberkenye gyepurozsa 02

Gyepűrózsa – Rosa canina

Talán a legismertebb gyógynövényein közé tartozik, amelyet népszerű nevén, csipkebogyónak hívunk. Európa-szerte elterjedt, nálunk is az ország bármely részén megtalálható vadon és kertben egyaránt. Érett bogyóit az első fagyok után gyűjtik. A csipkebogyó gyógyhatásáról már Szent Hildegard és Dioszkoridész is említést tesz. Mindketten igen erős gyógyító hatást tulajdonítottak a növénynek.

A csipkebogyó sok A-, B1-, B2-, C-, K-, és P- vitamint tartalmaz, ezen kívül ásványi anyagokat, savakat, cukrot, flavonoidokat, cseranyagokat. Az érett bogyókból áztatással készült tea náthás, lázas állapotban jó célt szolgál. C-vitamin tartalma miatt immunerősítő, gyenge has- és vízhajtó hatású, vesehomok, vesekő kezelésére kiváló. A bogyók főzete nehezen gyógyuló sebek külső-belső kezelésére is hasznos.

madarberkenye gyepurozsa 03

Tipp! Csipkebogyólikőr

  • 40 dkg csipkebogyót alaposan megtisztítunk a magjától, szárától, szőrétől, majd tálba rakjuk.
  • 20 dkg cukorral megszórjuk és egy éjszakán át állni hagyjuk.
  • Másnap az egész keveréket 10 friss citromfű levéllel, 1 rúd fahéjjal, fél citrom héjával (de ne reszeljük le, hanem darabokba tegyük bele) üvegbe rakjuk és felöntjük 1 liter konyakkal vagy gyümölcspálinkával, lezárás előtt tegyünk még bele 8-10 csepp fahéj olajat.
  • 8-10 hétig világos, meleg helyen érleljük.

Az átszűrést követően fahéjdarabbal, csipkebogyóval díszített üvegekben tároljuk és akár ajándékba is adhatjuk. Emésztést segítő hatása miatt gyógyitalként, sőt desszertek ízesítésére is használhatjuk ezt a különlegesen finom italt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR