Magnóliavirágzás augusztusban?

Magnóliavirágzás augusztusban?

Másodvirágzás.

A magnóliafa (más néven liliomfa) még tavasszal, a levelek megjelenése előtt bontja szirmait. Ezért igencsak szokatlan, amikor ugyanazok a fák júliusban és augusztusban is virágba borulnak, igaz, csak néhány közülük.

A jóval szerényebb másodvirágzás azokban az években figyelhető meg, amelyekben a tavasz meglehetősen enyhe, és emiatt a magnólia a szokásosnál korábban virágzott. Nyárig a fás növénynek elegendő ideje van ahhoz, hogy kellő energiát gyűjtsön egy második szirombontáshoz. Ez a jelenség nem minden liliomfafajtára jellemző, csak a nagyon elterjedt Magnolia x soulangeana  hibrid és a kínai liliomfa (Magnolia liliiflora)  esetében ismert.

magnoliaviragzas aug 02

Az augusztusi virágzás jóval szerényebb a tavaszinál, hiszen nyáron a levelek fejlesztésére is sok energia fordítódik. A második virágzásra csak megfelelő tápanyag-ellátottság (a legjobb az érett komposzt) és a kedvező tavaszi időjárás esetén számíthatunk.

magnoliaviragzas aug 03

Akad egy olyan magnólia is, amely nem tavasszal, hanem nyáron virágzik először: június és augusztus között bontja szirmait a kisvirágú liliomfa (Magnolia sieboldii). Illatos virágai fehérek, kárminvörös porzókkal. A fehér virágú, sötét, bőrszerű leveleiről ismert nagyvirágú liliomfa (M. grandiflora)  is júniusban virágzik. Akárcsak a tavasszal virágzó magnólia, úgy a nyári is szépen mutat szoliterfaként a kertben.

magnoliaviragzas aug 04

Amennyiben különböző magnóliafajtákat ültetünk a kertbe, a virágzás idejét akár márciustól augusztus elejéig meghosszabbíthatjuk. Tavasszal a sort a csillagvirágú liliomfa (M. stellata)  kezdi, majd a japán liliomfa (M. kobus), a hibrid fajta (M. x soulangeana)  és a kínai liliomfa (M. liliiflora)  követi, amely áprilistól virít. A virágpompát a kisvirágú liliomfa koronázza meg.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR