Magyar kertészek, akiket érdemes követni az interneten

Magyar kertészek, akiket érdemes követni az interneten

Szemléltetnek, tanácsot adnak, segítenek.

A lelkes kertbarátok már tudják, hogy minden egyes nap lehet valami újat tanulni a növényekről. Napjainkban az interneten számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy bővítsük a tudásunkat, különleges növényekről halljunk, eddig nem ismert módszereket lessünk el, kitekintsünk a nagyvilág kertjeibe vagy emlékezetünkbe véssük az aktuális teendőket.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan elkötelezett szakembert, akit érdemes követni. Noha nem valamennyien tanultak kertészmérnöknek, az elmúlt években felhalmozott gyakorlati tudásuk és tapasztalatuk semmilyen kétséget nem hagy afelől, hogy az adott terület szakértői. A Hobbikert.hu szerkesztői büszkék arra, hogy a 21. század hazai kertészeinek többsége így-úgy, de kötődIk a szerkesztőségünkhöz: ki szorosabban, közeli munkatársként, ki távolabbról, vendégszerzőként. Tanulunk egymástól és fontos a számunkra, hogy a növények ismeretét, szeretetét továbbadjuk az érdeklődőknek.

Harcz Endre

Több mint 15 éves gyümölcstermesztési tapasztalattal a háta mögött igyekszik a tudását átadni. Az erdőmérnöki, majd agrárgazdasági tanulmányokat folytató kertész igazi szakértője a különleges növényeknek. Kivi, gránátalma, mini kivi, káki (datolyaszilva), indiánbanán, füge, selyemmirtusz és az örökzöld magnólia hidegtűrő fajtáinak felkutatásával is foglalkozik. Becsehelyi ültetvényén nem csak szaporítóanyagot vásárolhatunk, de a gyümölcsökből is szedhetünk.

magyar kerteszek 02

Német Attila

Attila a Parlament főkertésze, aki akkor vált szélesebb körben is ismertté, amikor adminisztrátora lett a ma már 140 ezer tagot számláló ’Hobbikertészek, ide!’  csoportnak. Hihetetlen munkabírása van, a kertészek tudják, hogy mindig számíthatnak rá, szinte azonnal válaszol, ha segítségre van szükség egy növény beazonosításában, igényeinek ismertetésében. Attila egyébként kertészeti szakközépiskolát végzett, majd faiskolákban, kertészetekben szerzett további tapasztalatot.

magyar kerteszek 03

Dr. Némethy Zsuzsanna, a Növénydoktor

A Növénydoktor név dr. Némethy Zsuzsanna okleveles kertészmérnököt, okl. növényvédelmi szakmérnököt rejti. Az oktatásban is nagy tapasztalatot szerzett szakember növényvédelmi szaktanácsokat ad, az ország minden pontjáról keresik profi kertészek, akik szaktanácsot kérnek tőle. Rengeteg hobbikertész is hozzá fordul, a leggyakoribb problémákra a Facebook-oldalán és a saját honlapján is válaszol. Felhívja a figyelmet az aktuális növényvédelmi munkákra, az újonnan megjelenő vagy épp támadó kártevőkre, kórokozókra.

magyar kerteszek 04

Megyeri Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertész, faiskola tulajdonos, blogger. Többször láthattuk a tévében, hallhatjuk a rádióban, olvashatjuk írásait a magazinokban, újságokban. Saját videócsatornát működtet, emellett “Kertek, mesék, szerelmek” című saját műsorát vezeti, melyben kertészeti, szakmai és közéleti témákról is szó esik.

Először kertészeti technikusként végzett, majd külföldi tapasztalatszerzést követően a Kertészeti Egyetemen szerzett diplomát. Önálló kertészete van, webáruházat működtet, az ország minden részére szállít növényeket. Rendkívül fontosnak tartja, hogy a megvásárolt növényhez leírást, tanácsokat adjon, hogy minél többet megtudjunk kertünk új lakójáról. Hiszi, hogy csatornáján vagy blogján a legkisebb panellakások lakói, a kis előkerttel rendelkező házak tulajdonosai és az egészen nagy udvarokat megszépíteni kívánók is találnak hasznos információkat.

magyar kerteszek 05

Herbert Gyula kertészmérnök – a növények borbélya

Az okleveles kertészmérnök elsősorban a metszési tapasztalataival segít, Budapest gyümölcsfáinak és szőlőskertjeinek a “hajviseletét” szívesen formára igazítja és mindemellett szaktanácsokkal is ellátja a kerttulajdonosokat. Facebook-oldala mellett a blogján is számos hasznos tanácsot ad fűszerekről, palántázásról, zöldségek termesztéséről közérthető módon, mindezt saját csodás fotókkal illusztrálva. A HERMES Áfész szakmai tanácsadója.

magyar kerteszek 06

McMenemy Márk

A műsorvezető, szerkesztő, újságíró jelenleg elsősorban videós tartalmak készítésével foglalkozik. Azok, akik nem olvasva, hanem inkább a gyakorlatban bemutatva szeretnének információhoz jutni, mindenképpen kövessék a csatornáját!

Márk és csapata csokorba gyűjt mindent, amit a kertről, növényekről tudni érdemes: videók, gyönyörű kertek és fotók, cikkek, tippek, hírek várják a hobbikertészeket. Szemléletes módon, lépésről lépésre megtanulhatjuk, hogy miként építsünk támfalat, hogyan fogjunk hozzá a komposztáláshoz, miért szellőztessük a gyepet vagy éppen milyen növényeket ültessünk az utak szélére.

magyar kerteszek 07

Szomoru Miklós – A Kertész Kertje

Egészen egyedi perspektívából lát el miket tanácsokkal Szomoru Miklós. A dísznövénykertészként végzett szakember Németországban, Angliában és itthon is rengeteg gyakorlati tapasztalatot szerzett. Csodálatos angolkertje Pilisszentkereszten található, ide időnként bemutató túrákat is szervez. A lenyűgöző kertben mutatja be a tudnivalókat, rendkívül inspiráló módon. Emellett kerttervezéssel is foglalkozik.

magyar kerteszek 08

Bálint gazda kertje

Dr. Bálint György, azaz Bálint gazda posztumusz került erre a listára, amelyben a hazai kertészeket mutatjuk be. Az ország kertészének nevezett szakember 2020-ban elhunyt, öröksége ugyanakkor tovább él. Ha ez a cikk 30 évvel ezelőtt íródik, akkor hasonlóképp őt tekintettük volna a legjelentősebb kertészeti szakembernek, mint ahogy most is, sőt sokunk szerint még évtizedek múltán is Bálint György kertészeti írásaiból tanulunk majd. A Balintgazda.hu című weboldala a Hobbikert.hu mellett a 2020-as évek legnagyobb látogatottságot elért kertészeti portálja, valódi kiindulópont a kertbarátok számára. Több mint 100 év tapasztalatát, tudását gyűjti egybe, tartja fenn és adja tovább az az oldal, amelyet a kiváló szakember családtagjai, barátai és munkatársai működtetnek. A kertészeti tudivalók sora napról-napra bővül, most például a kerti metszésről szóló sorozat készül éppen, amely a Bálint gazda Youtube-csatornán jelenik meg. A Metszés-óra címen indult sorozatban Bálint János és Bálint András kertészmérnökök, a névadó Bálint gazda fia és unokája 20 apró tippet ad a metszőolló profi használatához és a kb. 3 perces részei ingyenesen elérhetők. Aki szeretne értesülni az új részekről, kattintson a nagy, piros Feliratkozás gombra.

magyar kerteszek 09

Kertészkedők klubja

Végül, de nem utolsósorban egy Facebook-csoport, ahol egymástól tanulhatunk: csaknem 180 ezer lelkes hobbikertész mutatja meg a növényeit, ad egymásnak tanácsot, kérdez, tapasztalatot oszt meg, fotóz, válaszol. Érdemes csatlakozni!

magyar kerteszek 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?