Mályvarózsa: népszerű szépség a paraszti udvarokból

Mályvarózsa: népszerű szépség a paraszti udvarokból

Gyógyhatással bír.

Olyan, mintha tökéletes keveréke lenne a rózsának és a hibiszkusznak: a mályvarózsa (Alcea rosea)  virággyertyái az ágyásokból is rögtön kimagaslanak. Nem csak dísz-, de gyógynövény is.

malyvarozsa paraszti udvarokbol 02

A délkelet-Európából és délnyugat-Ázsiából származó növény már a 15. század óta díszíti a kerteket. Karakteres megjelenésű, dekoratív növény, amely gyógyhatással is bír. Néhány köhögéscsillapító teakeverékben még ma is megtaláljuk, korábban előszeretettel használták különféle légzőszervi megbetegedések kezelésére. Forrázatát köhögés, rekedtség, illetve a bélcsatorna és a húgyutak hurutos megbetegedése ellen, külsőleg pedig kelések, gyulladások borogatására alkalmazták.

malyvarozsa paraszti udvarokbol 03

A növényt legtöbbször kétévesként termesztik: a nyári vetést követően a következő nyáron, júliustól szeptemberig hozza virágait. Gazdag színválasztékban pompáznak virágai: a fehér, sárga, narancs színektől kezdve egészen a rózsa, lila, piros, sötétvörös árnyalatokig. Különösen mutatósak a telt virágú fajták, pl. a ’Pleniflora’ vagy a ’Charters’.

malyvarozsa paraszti udvarokbol 04

Az egyszerű virágú fajták elvetik magvaikat a kertben. A mályvarózsa számára ideális egy napos, széltől védett terület, humuszos, jó vízelvezető képességű talajjal. A paraszti, vidéki kertekben sokszor láthatjuk, hogy akár a 2 méteres magasságot is elérheti a növény. Kerítések, falak mellé is ajánlható.

malyvarozsa paraszti udvarokbol 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR