10 meglepő dolog, amit senki sem mondott el neked a fűszerekről

10 meglepő dolog, amit senki sem mondott el neked a fűszerekről

Ne csak a levesbe tedd!

Fűszernek nevezünk minden olyan növényt, amelynek a levelét, magját, virágját ételízesítésre használjuk. És még sok minden másra. Meg is mutatjuk, hogy mi mindenre!

1. A fűszerek remekül bevethetők a szúnyogok elriasztására

A levendula, a bazsalikom, az illatos muskátli és a krizantém is olyan illatot áraszt, amely kellemes az emberi orr számára. A szúnyogok azonban menekülnek előle. A csípős vagy erős illatú fűszerek elnyomják az egyéb szagokat, így például a szén-dioxidét vagy a tejsavét, ami a szúnyogokat vonzza.

fuszerek meglepo dolgok 02

2. A boltban vásárolt fokhagyma szárba zökken, ha elültetsz egy gerezdet

A fokhagyma ugyan nem klasszikus zöldfűszer, de mivel ugyanúgy az ételek ízesítésére szolgál, most megemlítjük a felsorolásban. A gerezdeket szétválaszthatjuk és külön-külön elültethetjük őket akár ősszel is, még így is van elég idejük télig megerősödni.

fuszerek meglepo dolgok 03

3. A mentát jobb, ha cserépbe ülteted, még a kertben is

A menta gyorsan terjed, mindent elborít, ha hagyjuk. Egy magaságyásban még kiszorítani is képes a többi növényt. Jobban tesszük, ha csak egy cserépnyi vagy balkonládányi helyet hagyunk neki. Az is jó megoldás, ha cserepestül ültetjük el.

fuszerek meglepo dolgok 04

4. Vannak olyan fűszerek, amelyek jobban kedvelik az árnyékot

Általában mindenhonnan azt halljuk, hogy a fűszerek a napos helyet kedvelik, ott teremnek legbőségesebben. Ez azonban nem mindig igaz. A petrezselyem például jobban kedvel némi árnyékot, de a turbolya vagy a koriander is.

fuszerek meglepo dolgok 05

5. A fekete üröm ízletes

Igaz, hogy gaz, de gyógyászati célokra is használják, megfelelően használva pedig különleges, finom fűszer lesz belőle.

6. Jégkockában lefagyasztva tartósíthatod a fűszereket

Önts a jégkockatartó ¼-edébe vizet, majd tegyél bele fűszert és rakd a fagyasztóba. Ismételd meg ezt a műveletet, amíg a jégkockatartó meg nem telik.

7. Nagytakarításhoz is bevetheted őket!

A finom fűszerillatok a frissesség érzetét keltik. A bazsalikom, rozmaring, levendula ecethez adva kellemes illatot varázsol: hagyjuk, hogy kioldódjanak az illatanyagok, mielőtt öblítésre vagy üvegtisztásra használnánk az ecetet.

fuszerek meglepo dolgok 06

8. Vannak olyan fűszerek, amelyek a kínai orvoslásban is használatosak

A kínai gyógymódoknak ne ugorjunk neki orvosi felügyelet nélkül. Rengeteg ember allergiás bizonyos növényekre, egyes összetevők pedig károsak is lehetnek például immunszupresszáltakra vagy a terhesekre. Két egyszerű kúra indításként: a lonc- és a krizantémtea fájós torokra használatos.

9. Egy fűszernövény dísznövényként is megállhatja a helyét a kertben

Már a középkorban is gyakran ültették vegyesen a fűszereket és a dísznövényeket. A mértani alakzatba ültetett kertek és a labirintusok rendjébe szépen illeszkedik például a rozmaring vagy a cipruska.

fuszerek meglepo dolgok 07

10. Az angol fűszerkertet valójában a franciáktól lopták

Az angol klíma mellett a növények kiszámíthatatlanul nőnek, nem olyan szép rendben, mint ahogy az a mértani alakzatnál elvárható. Az angol fűszerkertek különösen alkalmasak a labirintus, csigavonal, rendezetlen forma létrehozására.

fuszerek meglepo dolgok 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR