7 márciusi feladat szorgalmas kertészeknek

7 márciusi feladat szorgalmas kertészeknek

Az első tavaszi hónapban e munkák elvégzésével megalapozhatjuk a teljes éves sikerünket.

Márciusban megszaporodnak a hobbikertészek teendői; a nappalok egyre hosszabbak és melegebbek, a növények tenyészideje pedig gyakorlatilag már el is kezdődött.

A gyomlálás rendkívül fontos kora tavaszi feladat – álljunk hát neki minél előbb, így sok fáradságos munkától fogjuk megkímélni magunkat az év későbbi szakaszaiban.

Megkezdhetjük a magvetést és a kiültetést is – feltéve, hogy a hőmérséklet már eléggé kedvező ehhez a tevékenységhez. Az időjárás ugyanis az évnek ebben a szakában még eléggé szeszélyes tud lenni: van olyan nap, amelyik meleg és napsütéses, míg mások meglehetősen hidegek. Ha rossz az idő, várjuk meg, mikorra jelez a meteorológiai szolgálat jó időt. Addig is felmelegíthetjük a talajt az ágyásokban a korai vetések számára (lásd lent).

Az alábbiakban következzenek tehát a legalapvetőbb márciusi kerti teendők!

Gyomláljuk ki az ágyásokat

Gyökerestől gyomláljuk ki a gyomokat, amelyek a későbbiekben gondot okozhatnak – gondolunk itt elsősorban az évelő gyomokra. Ha még most elbánunk velük, az év hátralevő részében összehasonlíthatatlanul könnyebb dolgunk lesz velük. Természetesen az egynyári gyomokat is rendszeresen kapáljuk ki, még mielőtt feltartóztathatatlanul elburjánzanának.

Előzzük meg a növénybetegségeket és a kártevők kártételét

Az enyhébb, csapadékosabb idő beálltával a meztelen csigák megjelenése problémát okozhat: tegyük hát meg a szükséges lépéseket növényeink megóvása érdekében. A káposztaféléket a falánk galamboktól úgy védhetjük meg, ha letakarjuk az ágyásukat fátyolfóliával. Legyünk résen: a szürkepenész és a peronoszpóra is könnyen felütheti a fejét a káposztafélék között. Esetenként a levéltetvek szórványos megjelenésére is számítani lehet.

Melegítsük fel a talajt és eddzük a korai növényeket

Takarjuk be az ágyásokat áttetsző melegházi vagy fekete műanyag fóliával, hogy felmelegítsük a korai növények számára. Ha a sorokat letakarjuk fóliával, elősegíthetjük például a szamóca korai – nyár eleji – termőre fordulását. A rebarbara növekedését hasonlóképpen megsiettethetjük, ha letakarjuk például egy felfordított műanyag vödörrel.

Rebarbara

Juttassunk ki tápanyagokat a káposztaféléknek és a gyümölcsöknek

A fejes káposzta és egyéb káposztafélék kedvelik a csirketrágyát, illetve más, nitrogénben gazdag műtrágyákat. A gyümölcsfákat és -bokrokat szintén trágyázzuk meg.

Szerezzünk be zöldségpalántákat

Ha nincs elég időnk vagy helyünk, hogy magról neveljünk zöldségféléket, szerezzünk be szép, egészséges előnevelt palántákat.

Vessünk magokat

Itt az ideje, hogy elvessük a cékla, lóbab, salátafélék és a mángold magjait szabadföldbe, kellően előkészített talajba. Ha a talaj eléggé felmelegedett már, akkor répából, borsóból, spenótból és retekből korai termésre számíthatunk. Nekifoghatunk a padlizsán, a paprika, no meg a paradicsom fólia alatti nevelésének is.

paradicsom

Ültessünk

Március az utolsó hónap ahhoz, hogy szabadgyökerű gyümölcsfákat és -bokrokat ültessünk. Ültethetünk ilyenkor még szamócát, spárgát és csicsókát is, továbbá duggathatunk a mogyoróhagymát és egyéb hagymaféléket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR