Medvetalp, ami fiatalon ehető, idősödve mérgező

Medvetalp, ami fiatalon ehető, idősödve mérgező

Óriási leveleiről kapta a nevét, és ha nem is annyira veszélyes, mint a medve, azért jobb vigyázni vele.

A közönséges medvetalp (Heracleum sphondylium) az ernyős virágzatúak, azaz a zellerfélék családjába tartozó, igen nagy termetű, Európában honos növényünk. A virágzati tengely magassága általában meghaladja az egy métert, de a levelei az igazán impozánsak, néha a hármasan összetett tőlevelek hossza is eléri a métert. A magyar nevét a növény az óriás lábnyomhoz hasonlító levélalakról kapta, és a szomszédos népek is hasonlóan nevezik. A “Heracleum” tudományos nemzetségnév a görög-római Héraklész-Herkules mitológiai hősre utal, aki a növény gyógyerejét fedezte fel. A “sphondylium” fajnévvel bajban vagyok, mert a szó talán csigolyát jelent, de hogy a növényen mi emlékeztet erre, azt sajnos nem tudom. Halovány, és magamat sem meggyőző magyarázatom, hogy az új hajtások csigaházhoz hasonló burokban kezdenek fejlődni.

A rovarok nagy kedvence

A medvetalp szára üreges, szögletesen bordás, a szárnyasan összetett levelek felül érdesek, a fonákukon pelyhesek, a levélkék hasábosak, a levélalapot nyitott hüvely védi. A nagy összetett ernyős virágzatban az apró virágok alapesetben fehérek, de egyes alfajoknál zöldesek vagy rózsásak is lehetnek. Bizonyára nagyon vonzó és könnyen hozzáférhető a nektárkínálat, mert gyakran a legkülönbözőbb rovarok tömegét látom a virágzatokon. A kaszattermések kopaszok, ovális alakúak. A medvetalp a nedves réteken, üde erdőszéleken és tisztásokon nő terebélyesre.

Fiatalon ehető, idősen mérgező

A közönséges medvetalp fiatal hajtásai és levelei az ember és az állatok számára is ehetőek. Viszont a már kifejlett növény minden része mérgező, ezen alapult a gyógynövénykénti hasznosítása, asztmától vesekőig mindenre ajánlották. Érzékeny bőrűek számára a medvetalp érintése is kellemetlen lehet, mert fototoxikus hatású, azaz napfény hatására a korábban érintett bőrfelületek begyulladhatnak. Az Ázsiából származó invazív kaukázusi és szosznovszkij medvetalp özönfajok sokkal veszélyesebbek, észlelésüket azonnal jelenteni kell a hatóságoknak, az irtásuk szakértelmet és védőfelszerelést igényel.

medvetalp fiatalon eheto 02
Medvetalp ernyős virágzata

medvetalp fiatalon eheto 03
Medvetalp hatalmas levele

medvetalp fiatalon eheto 04
Medvetalp pelyhes levélfonáka

medvetalp fiatalon eheto 05
Medvetalp hüvelyes levélnyele

medvetalp fiatalon eheto 06
Medvetalp 12 sugarú ernyője

medvetalp fiatalon eheto 07
Medvetalp zöldes ernyőcskéje

medvetalp fiatalon eheto 08
Medvetalp apró virágai

medvetalp fiatalon eheto 09
Medvetalp gallérlevelek nélküli ernyője

medvetalp fiatalon eheto 10
Medvetalp éredő termései gallérka levelekkel

medvetalp fiatalon eheto 11
Medvetalp ikerkaszat termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR