Felismered? A bürök a legveszélyesebb növény

Felismered? A bürök a legveszélyesebb növény

A hazai flóra legmérgezőbb növényfaja, ezért életmentő lenne, ha mindenki felismerné. Különösen azért, mert nagyon hasonló ehető növények is vannak.

Gyakori növény

A foltos bürök (Conium maculatum)  Magyarország egész területén elterjedt, utak mentén, szeméttelepeken, szántóföldek szegélyein, patakpartokon általánosan előforduló, mérgező növény.

Akár a gyilkos galóca

A felismerése ugyanolyan fontos lenne, mint például a gyilkos galócáé, amely minden természetismereti gyermekkönyvben szerepel, de sajnos a bürök annál ritkábban. Pedig aki a bürök bármely részéből teát főz, vagy az üreges szárából sípot, furulyát vagy fúvócsövet készít, az ne számítson hosszú, egészséges életre. Őseink még nyílmérget készítettek a bürök levéből, az ókori görögöknél a „bürökpohár” a kivégzés egyik eszköze volt, amelyet a filozófus Szókratész halála tett közismertté.

Keresd a lila foltot

A bürök szó török eredetű, a Conium szédülést vagy magát a növényt jelentette ógörögül. A maculatum szó foltos jelentésű, a piros, lila, bordó foltok a növény szárán jelennek meg, különösen a földközeli alsó részeken. A kétéves lágyszárú növény az első évében csak egy nagyon dús „petrezselyemre” hasonlít, de a kellemetlen egérszaga már ekkor is figyelmeztető. A második évben 2-3 méter magasra is megnő, az üreges szára fa keménységű és szilárdságú, szőrtelen, csupasz, gyakran szürkésen hamvas. A hatalmas levelek sokszorosan összetettek, és így inkább csak az apró levélkéket érzékeljük. A kicsi, fehér virágok nagy összetett ernyőket alkotnak az ernyősvirágú vagy zellerfélék családnevének megfelelően. Az ernyő tövében gallérlevelek, az ernyőcskék alatt gallérkák lapulnak. A termés apró ikerkaszat, zölden még nagyon tagolt, éretten már csak bordás felszínnel.

Védekezni kell ellene

Szájon át a bürök minden része mérgező, a legelő állatokra is veszélyes, de az csak hiedelem, hogy a birkák vagy tehenek tejében is megjelenne a méreg. Érzékeny bőrű emberek a növény érintésétől is óvakodjanak. A motoros bozótvágóval dolgozó gyalogos gyomirtók feltétlenül védjék az arcukat a kifröccsenő növényi nedvektől, de a már megerősödött szárú bürök ellen amúgy is eredményesebb és biztonságosabb egy traktor zárt fülkéjéből vezérelt zúzó-gépekkel harcolni.

foltos burok legveszelyesebb 02
Foltos bürök 3 méter magas példányai

foltos burok legveszelyesebb 03
Foltos bürök hatalmas, petrezselyemszerű levelei

foltos burok legveszelyesebb 04
Foltos bürök bordás, csupasz, hamvas szára a lila foltokkal

foltos burok legveszelyesebb 05
Foltos bürök nyitott csatornás levélnyele a lila száron

foltos burok legveszelyesebb 06
Foltos bürök összetett ernyős virágzata

foltos burok legveszelyesebb 07
Foltos bürök apró, öttagú virágai

foltos burok legveszelyesebb 08
Foltos bürök még zöld termései kukoricagránát-szerűen barázdáltak

foltos burok legveszelyesebb 09
Foltos bürök ikerkaszat termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR