Bódító baraboly: a legelő állatokra veszélyes

Bódító baraboly: a legelő állatokra veszélyes

Nem kábítószer, inkább csak a zöld leveleit legelő állatokat mérgező vadnövény, amelyet jó, ha felismerünk.

A bódító baraboly (Chaerophyllum temulum) a zellerfélék családjába tartozó, méteres termetű, kétéves növény. A téli túlélésben nagy méretű, föld alatti répagyökere segíti. Európa középső régióiban egészen a Kaukázusig elterjedt, a mediterrán és a skandináv vidékeken ritka, Észak-Afrikában is előfordul. A nevének eredete kissé összetett; a “Chaerophyllum” nemzetségnév kellemes levelűt jelent, de ez sajnos nem erre a fajra vonatkozik, hanem a fűszeres barabolyra, és annak illatos leveleire. A baraboly magyar név szintén egy másik, de közeli rokon növénytől származik; a csemege baraboly apró burgonyára hasonlító ehető gyökérgumói a barabolyok. A “temulum” fajnév viszont egyszerűen bódítót, kábítót jelent.

Mennyire mérgező a bódító baraboly?

Ha sokat ennénk belőle, akkor valóban elbódítana minket, de nincs okunk megkóstolni, mert sem kellemes illata, sem számunkra ízletes része nincsen. Legfeljebb, ha összetévesztenénk valamivel, akkor mérgezne bennünket. A legelő állatokat viszont valóban mérgezheti, és sajnos nem csak bódít, akár halálos is lehet egy nagyobb megevett mennyiség.

Így ismerjük fel a barabolyt

Tehát az állattartónak, takarmány-gyűjtőnek, pásztornak ismernie kell a növényt. Megbízható határozói bélyegek csak a második évre vannak. Nagy termet, kissé bordás, szúrósan szőrös szár, lila foltokkal, az elágazások alatt bunkós megvastagodásokkal. A szárnyasan összetett levelek a színükön kissé, a fonákukon dúsan szőrösek. A virágzat összetett ernyő, gallérlevél csak egy-kettő, vagy hiányzik. Az ernyőcskék gallérka levelei viszont számosak, pillás szélűek. A virágszirmok hófehérek, kicsípettek vagy hasítottak. A középső, fő ernyőcske virágai hímnősek, az oldalsók többnyire csak porzósak. A még zöld termések csillagszerűen szétállnak, éretten összehajlanak, bordásak.

Utak mentén terjed

A bódító baraboly bolygatott területeken, utak mentén, bozótosokban, erdőszéleken, ligetes erdőkben él. Az árnyékos, félárnyékos helyeket és a tápanyagokban gazdag, nedves talajt kedveli, de az ilyen helyekről a naposabb és szárazabb irányokba is terjed.

bodito baraboly veszelyes 02
Bódító baraboly habitusa fölülről

bodito baraboly veszelyes 03
Bódító baraboly összetett levele

bodito baraboly veszelyes 04
Bódító baraboly szőrös levélfonáka

bodito baraboly veszelyes 05
Bódító baraboly szárvastagodása

bodito baraboly veszelyes 06
Bódító baraboly ernyős virágzata

bodito baraboly veszelyes 07
Bódító baraboly gallérka levelei

bodito baraboly veszelyes 08
Bódító baraboly csillagszerűen szétterülő termései

bodito baraboly veszelyes 09
Bódító baraboly éredő termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR