Hatalmas ördögszekérként vitorlázik a sarlófű

Hatalmas ördögszekérként vitorlázik a sarlófű

Gombafertőzés okozza a kellemes, vaníliás illatát, ezzel csalogatja a kéretlen lakó a terjesztő rovarokat.

A közönséges sarlófű (Falcaria vulgaris) a zellerfélék, régebbi szemléletesebb nevén az ernyősvirágúak családjába tartozó, évelő növény. A tudományos és a magyar nevét is egyértelműen az éles, gyakran sarló alakúan görbült leveleiről kapta. A fűrészes fogazat sem idegen a sarlótól, a kőkorszak és az azt követő időszakok arató eszközei gyakran fogazottak voltak a hatékonyabb vágás érdekében. A sarló csak a acélgyártással simult ki, ma már olyan élesre fenhető, hogy a fogak fölöslegessé váltak.

A "gömb" egészben törik le

A sarlófű a száraz puszták növénye, szürkés-kékeszöld levelei két- háromfelé ágaznak, a színükön és a fonákukon is egyformák, a szárazságtűréshez alkalmazkodtak. A növény szára már a talajtól elágazóan buglyos, "előre megtervezett" törési pontokkal, hogy az őszre elszáradó föld feletti növényi részből egy többé-kevésbé gömb alakú rész törjön le egészben, amely a szél által ördögszekérként forgatva szórja szét a terméseit. A virágzat összetett ernyő, áralakúan szálas gallér- és gallérkalevelekkel. Az öttagú fehér virágok sziromhegyei kicsípettek. A hosszúkás termések hosszában barázdáltak.

Gomba adja az illatát

A sarlófűnek a tervezett töréspontok melletti másik érdekessége a Puccinia sii-falcariae tudományos nevű rozsdagombája, amely a növény számára bizonyára kellemetlen, de a rovarok és az ember számára édeskésen illatozik. Azt nem sikerült megtudnom, hogy maga a gomba termeli-e az illatanyagot, vagy a sarlófű megtámadott leveleit kényszeríti erre, de a vaníliaszerű aroma nagyon kellemes. Természetesen nem mi vagyunk a célközönség, hanem a csalogatott rovarok, hogy a gomba spóráit terjesszék.

sarlofu ordogszekerkent 02
Sarlófű gömb alakú termete

sarlofu ordogszekerkent 03
Sarlófű elágazása tetvekkel és hangyával

sarlofu ordogszekerkent 04
Sarlófű virágai

sarlofu ordogszekerkent 05
Sarlószerű levelek

sarlofu ordogszekerkent 06
Sarlólevél fűrészes fogai

sarlofu ordogszekerkent 07
Sarlófű szálas gallérlevelei és éredő termései

sarlofu ordogszekerkent 08
Sarlófű szálas gallérkalevelei

sarlofu ordogszekerkent 09
Sarlófű szárának egyik törési pontja

sarlofu ordogszekerkent 10
Sarlófű rozsdával fertőzött levele

sarlofu ordogszekerkent 11
Sarlófű termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR