Citromkocsord: ismered a rafinált illatát?

Citromkocsord: ismered a rafinált illatát?

A citromos illatú és zellerhez hasonlító növény, soha nem látott különleges levelekkel teszi magát összetéveszthetetlenné.

A citromkocsord (Peucedanum oreoselinum) az ernyősök, azaz a zellerfélék családjába tartozó, közel méteres termetű lágyszárú, évelő növény. Az ország bármely táján a szárazabb gyepek, cserjések, erdőszegélyek nem túl gyakran látható lakója. Néha egészen különleges finom illat lengi körül, máskor csak az egyes részeit ujjaink között szétdörzsölve érezzük az aromát. Én magamtól nem citromot mondtam volna, de a nálam jobb szaglású unokáim a növény nevének ismerete nélkül is valami citrusfélére gyanakodtak. Valószínűleg egy komplex illat, amelyben számos aroma keveredik.

A levélgerinc minden elágazásnál irányt vált

A magyar “kocsord” szó származása ismeretlen, a “Peucedanum” nemzetségnév ógörögül keserű ízűt jelent, az “oreoselinum” fajnév hegyi zellert. Illóolaját homeopátiás szerként ma is palackozzák, régen vizelethajtó hatású gyógynövényként is használták. A levelei két-háromszorosan szárnyasan összetettek, a levélkék felül fényes zöldek, alul szürkések. A különlegessége a levélgerinc, amely nem egyenes, és nem is síkban van, hanem minden elágazásnál irányt változtat, akár derékszögben is megtörik. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen létezik, de most már ismerve, ez a tökéletes határozói bélyeg, bár nagyon közel kell hajolni hozzá, hogy észrevegyük. Kicsit távolabbról feltűnő a tőlevél csomó, a viszonylag magas termet, az akár tenyérnyi ernyős virágzat. A fehér virágok aprók, a gallér- és gallérkalevelek visszatörten csüngenek, a szár bordás és a csomóknál gyakran pirosló, az ikerkaszat termések kezdetben zöldek, később pirosodnak, éretten barnák, körben szárnyasak.

Nagy a nyüzsgés az ernyőkön

A megporzást rovarok végzik. Olvastam, hogy a gyönyörű fecskefarkú lepkének is az egyik tápnövénye és tojásrakó helye a citromkocsord, de sajnos sokszori látogatással sem sikerült találkoznom, sem a lepkével, sem a hernyójával. Viszont így számos egyéb rovart is megfigyelhettem a növényeken, virágzástól termésérésig nagy volt a nyüzsgés az ernyőkön. Most be kell érniük a fakó laposmoly (Depressaria depressana) fehérpettyes hernyójával, de továbbra is remélem a fecskefarkú felbukkanását. A lepkészeti szakirodalom szerint a mediterrán térségben kedveli a lepke a citrom- és narancsültetvényeket, de a reményemet halványítja, hogy a kertünkben tavasztól őszig virágzó cserepes citromfácskánkat sem látogatja a fecskefarkú.

citromkocsord rafinalt illata 02
Citromkocsord tőlevelei

citromkocsord rafinalt illata 03
Citromkocsord tenyérnyi ernyője

citromkocsord rafinalt illata 04
Citromkocsord csüngő gallérlevelei

citromkocsord rafinalt illata 05
Citromkocsord dús virágzata

citromkocsord rafinalt illata 06
Citromkocsord apró fehér virágai

citromkocsord rafinalt illata 07
A citromkocsord elágazásai egy levélhüvelyből indulnak

citromkocsord rafinalt illata 08
Citromkocsord minden elágazásnál megtörő levélgerince

citromkocsord rafinalt illata 09
Citromkocsord bordás pirosló szára

citromkocsord rafinalt illata 10
Fakó laposmoly hernyója citromkocsord éredő termései között

citromkocsord rafinalt illata 11
Citromkocsord pirosan érlelődő termései

citromkocsord rafinalt illata 12
Citromkocsord érett szárnyas termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR