Óvatosan a kaukázusi medvetalppal!

Óvatosan a kaukázusi medvetalppal!

Terjed és éget.

A kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum)  kétéves növény, amely általában a virágzást követően elpusztul. Ez az akár 5 méter magasra megnövő növény hatalmas, szeldelt leveleivel és impozáns virágszárával igen mutatós. A fehér vagy rózsaszín virágokkal rendelkező medvetalp azonban neofiton özönnövény, kerüljük el az ültetését.

kaukazusi medvetalppal ovatosan 02

Egyetlen növény évente kb. 20 000 magot hoz. Ezért nagyon könnyen terjed, kivadul, egész területeket borít el és kiszorítja az őshonos növényeket.
A Kaukázusból valószínűleg dísznövényként került Európába, angliai botanikus kertekben kezdték ültetni. A 20. század közepén kezdett kivadulni, hazánkban is él vadon, elsősorban az Őrségben és Vas megyében.

Manapság nem csak patakok partján lehet megtalálni, de már nálunk is egyre nagyobb teret hódít a réteken, törmelékes területeken, elhanyagolt városi placcokon, parkok szélén, utak mentén.

kaukazusi medvetalppal ovatosan 03

Nagyon veszélyes, mert mérgező, fényérzékenyítő növény, bőrrel érintkezve fejti ki hatását. A medvetalp érintése után akár 48-72 óra után is kialakulhatnak a bőrtünetek, a mérgek hatása hosszútávú lehet. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 16–48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. A növényi nedvben található fototoxikus furanokumarinok súlyos égési sérüléseket okozhatnak, durva hólyagképződéssel, maradandó hegekkel. Mindig hosszú ujjú ruházatban, kesztyűben, védőszemüvegben dolgozzunk a növénnyel!

kaukazusi medvetalppal ovatosan 04
ChristianWernerZH

Tavasszal és ősszel úgy akadályozhatjuk meg a tovább terjedését, hogy az egyes növényeket, kisebb csoportokat kiássuk és megsemmisítjük, a gyökereket pedig legalább 15 cm-rel a föld felszíne alatt elvágjuk.

Megakadályozhatjuk a magérlelést, ha a virágzás kezdetén, június végén-július elején lekaszáljuk a növényeket vagy levágjuk a virágszárat. Mivel a magok beérnek, célszerű a levágott részeket elégetni vagy min 70°C-on komposztálni. Ha kivágják, azonnal újrahajt, már 4-6 hét alatt magához tér. Azonban ha egy nagy, nehéz kőlapot helyezünk a gyökér fölé, az két éven belül elpusztul.

kaukazusi medvetalppal ovatosan 05
Armand Turpel

A kaukázusi medvetalp kiváló alternatívája lehet az erdei angyalgyökér vagy a nagy földitömjén. Inkább ezeket ültessük!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR