Megérkeztek a levéltetvek, lássuk a bevethető házi szereket

Megérkeztek a levéltetvek, lássuk a bevethető házi szereket

Hangyák védelmében.

A levéltetvek az első kártevők közé tartoznak, amelyek megjelennek a kertben. Azonban nem kell pánikba esnünk akkor sem, amikor észrevesszük a kolóniákat a növényeinken.

A természet úgy rendezte, hogy először a levéltetvek érkezzenek meg, őket követik a ragadozó ellenségeik, akik így már elegendő táplálékot találnak. Ha azonban a levéltetvek populációi túl buzgón szaporodnak, miközben az ellenfelek lemaradnak, előfordulhat, hogy nekünk kell kézbe vennünk a dolgokat.

leveltetvek hazi szerek 02

Számos házi szer bevethető a levéltetű elleni harcban. Készíthetünk például csalánfőzetet, rebarbaralevél-levest vagy fokhagymaoldatot, ezekre sokan esküsznek. Permetezőszerként használhatunk gilisztaűző varádicsból vagy fehér ürömből készített teát (1 kg gyógynövényt 24 órán át 10 liter vízben áztassunk), az elkészült levet hígítás nélkül vigyük fel a növényekre.

leveltetvek hazi szerek 03

A nagy, robusztus növényeknél segíthet az az egyszerű módszer is, hogy lezuhanyoztatjuk, vagy kézzel leszedjük a levéltetvek nagy részét. A fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából az a legjobb, ha a kertünkben a hasznos szervezetek életét segítjük, így mindig lesz, "aki" felveszi a harcot a kártevőkkel szemben.

leveltetvek hazi szerek 04

A hangyák kulcsszerepet játszanak a levéltetvek életében, nyilván mindenki észrevette már, hogy ahol az egyik megjelenik, ott a másik is ott van. A hangyák egyfelől a levéltetvek által kiválasztott édes váladékot fogyasztják, másrészt viszont megfelelő védelmet nyújtanak számukra a különféle ragadozókkal szemben. Ezért a levéltetvek elleni sikeres harchoz fontos, hogy a hangyákat is hatékonyan gátoljuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR