Hogyan gyéríthetjük a zöldségeket és fűszereket ellepő levéltetveket mérgek nélkül?

Hogyan gyéríthetjük a zöldségeket és fűszereket ellepő levéltetveket mérgek nélkül?

Együk meg mi, ne ők.

A levéltetvek táplálékot jelentenek sok hasznos rovar számára, ezért nem kell tűzzel-vassal irtani őket. Ha azonban már zavaró mértékben felszaporodnak, érdemes környezetbarát szerekkel felvenni ellenük a harcot. Ezek a házi szerek egyszerűen és gyorsan elkészülnek, ráadásul az élelmezésügyi várakozási időt sem kell betartanunk, mielőtt fogyasztásra szüretelünk.

leveltetveket mergek nelkul 02

Hagymafőzet: kockákra vágott hagymát pároljunk 1 liter vízben 30 percig. Hagyjuk kihűlni az oldatot, szűrjük le, majd permetezzük a hígítatlan oldattal a növényeket (a tetvek nem kedvelik ezt az illatot).

Fokhagymafőzet: aprítsunk finomra 50 g fokhagymát és öntsük le 1,5 liter forró vízzel. Legalább 3 órán át hagyjuk ázni, majd szűrjük át egy konyharuhán. A kihűlt lével hígítatlanul kezeljük a növényeket (a tetvek nem kedvelik az illatot).

Oregánó főzet: 100 g friss (vagy 10 g szárított) oregánót öntsünk le ½ liter forró vízzel, majd hagyjuk 15-20 percig ázni. Kihűlés után szűrjük le és hígítsuk 1:3 arányban, így permetezzük a növényre (a tetvek nem kedvelik ezt az illatot).

Tej-víz keveréke: hígítsunk tejet vízzel 1:2 arányban és permetezzük a növényre (a tejsav károsítja a tetveket).

Fekete tea: 2 teafiltert tegyünk ½ liter forró vízbe és hagyjuk 15 percig ázni. Miután kihűlt, kezeljük a főzettel a növényeket (a tanninok károsítják a tetveket).

Ecetes oldat: ½ liter ecetet keverjünk el 4,5 liter vízben és permetezzük a növényre (a tetvek elkerülik a savas környezetet).

Csalánoldat (ezt hidegen kell készíteni): 200 g friss (vagy 20 g szárított) csalánlevelet aprítsunk fel és áztassuk 1 liter vízbe 2 napra. Fontos, hogy az erjedés ne induljon meg! 2 nap elteltével szűrjük át az oldatot és a levéltetvekkel fertőzött részekre erősen, hígítás nélkül vigyük fel permetezőflaska segítségével. Szükség esetén gyakran ismételjük a kezelést. Ne öntsük ki a már erjedő oldatot sem, mert tápoldatként használható!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?