A vízsugártól a varádicsteáig: így vegyük fel a harcot a levéltetvek ellen

A vízsugártól a varádicsteáig: így vegyük fel a harcot a levéltetvek ellen

Egyensúly.

A levéltetvek a kert kellemetlen vendégei, nagy tömegben képesek felszaporodni, és ellepni a növényeinket. Nem muszáj rögtön növényvédő szerekhez nyúlnunk, előbb mindenképpen más módszerekkel próbáljunk megszabadulni tőlük! Ajánlatos a telepeket folyamatosan figyelemmel kísérni, mert ha nagyon felszaporodnak a tetvek, át kell vennünk a védekezés irányítását.

A robusztusabb, keményebb levelű növényeknél először egy erős vízsugárral próbáljuk lemosni a tetveket a hajtásokról, levelekről. Ezzel el tudjuk távolítani a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot is, amely táptalajt jelent a különféle gombák, korompenészek számára is. A zsengébb hajtásvégeket szükség esetén le is vághatjuk.

leveltetvek ellen harc 02

Emellett segíthetjük a hasznos szervezeteket, hogy a kertünkben találjanak életteret, így pusztítva a levéltetveket. A katicabogarak, valódi fürkészdarazsak, zöldfátyolkák, zengőlegyek örülnek a vadabb részeknek, ágrakásoknak, mindig virágzó ágyásoknak.

leveltetvek ellen harc 03

Végezetül bevethetjük a növényi segítséget is: számos fűszer- és egyéb növény segíthet távol tartani, elriasztani a levéltetveket, például a kellemes illatú levendula.

leveltetvek ellen harc 04

Az erősen fertőzött növényeket 3-4 naponta permetezzük gilisztaűző varádics oldatával. Ennek elkészítéséhez tegyünk 30 g szárított virágot 1 liter vízbe (amit főzzünk forrásig) és hagyjuk ezt a teát egy órán keresztül ázni. Ezután azonnal juttassuk ki, mert csak a friss oldat hatásos!

leveltetvek ellen harc 05
Gilisztaűző varádics

A levéltetvek gyakran a gyenge, rossz állapotban lévő vagy éppen túltrágyázott növényeket fertőzik. Ezért mindig ügyeljünk arra, hogy a növények a megfelelő, nekik való helyen legyenek, rendszeresen gondozzuk, ápoljuk őket, és a szükséges mennyiségben kapjanak trágyát, tápoldatot.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR