Meglepetések nőhetnek ki a komposztálóból, mutatjuk, hogy mi minden!

Meglepetések nőhetnek ki a komposztálóból, mutatjuk, hogy mi minden!

Ki dugta oda a tojást?

Egyértelműen a tökfélék vezetnek, ha a komposztálóból kinőtt meglepetéseket vesszük számba. Olvasóink tucatnyi fotót küldtek (ide kattintva meg is lehet csodálni a meglepetéseket), amelyeken jól látható, hogy mindenféle tök megjelenik a tápanyagban gazdag komposzton: a sütőtöktől a csíkos vagy színes dísztökökön és a kolbásztökön át, a Hokkaidó tökig. Ezek a növények hihetetlen hosszan futnak, akár 4-5 métert is és nem ritkán rengeteg termés lóg rajtuk. A tökfélék magja sokszor kerül a komposztra, így nem csoda, hogy sűrűn szárba szökkennek.

meglepetesek komposztalobol 02

Hasonló okok miatt cukkini, sárgadinnye, dinnye, citromuborka is felbukkanhat. Szintén nem ritka, hogy paradicsom nő a komposztban. Akad olyan Olvasó, aki kifejezetten elősegíti ezt azzal, hogy egészben dob be kis koktélparadicsomokat. Többen állítják, hogy a vásárolt palántából néha alig lett paradicsom, viszont a komposztból kikeltek ontják a paradicsomot!

meglepetesek komposztalobol 03

Krumpli is sűrűn nő a komposztban, néha egész komoly mennyiségben. Aki a magját a komposztba dobja, annál az őszibarack sem meglepő vendég. Olyan hobbikertész is akad, aki hagymát, batátát, avokádót, büdöskét, pénzvirágot, dísznapraforgót, citromfüvet, egynyári kúpvirágot vagy chilipaprikát lelt ott.

meglepetesek komposztalobol 04

Sokan arról számolnak be, hogy a komposztáló tele van élőlényekkel: helytelenül cserebogár pajoroknak vélt rózsabogár lárvákkal, humuszt készítő gilisztákkal, netán siklóval, sünnel, lábatlan gyíkkal.

meglepetesek komposztalobol 05

Persze akadnak váratlan meglepetések is: volt, aki egész tojásra bukkant a komposztban, amit talán egy nyest rejtett el oda.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR