Megváltozhat-e a kardvirág színe?

Megváltozhat-e a kardvirág színe?

Tavaly még piros volt.

Különféle kertészeti fórumokon időnként felbukkan a téma, amely szerint a kardvirág színe képes évről-évre megváltozni, mondjuk a tavalyi piros virágból idén sárga lett. Nézzük meg, hogy valóban létezik-e ilyesmi, mi állhat ezen esetek mögött!

A legtöbbször egyszerűen arról van szó, hogy a tárolás során összekeverednek a hagymák. A kardvirág hagymáit télre felszedjük és ha nem vagyunk elég precízek, bizony előfordulhat, hogy tavasszal már nem tudjuk pontosan, hogy milyen virágszínű egyedhez tartozik az adott hagyma.

Az is előfordul, hogy a fajták közül az egyik tud hosszú távon megmaradni a kertünkben, a felszedés és tárolás után ugyanis a sérült, beteg hagymákat kidobjuk és ilyenkor a szelekció miatt a megtartott, egészséges hagymák csökkentik a választékot. Nyáron aztán meglepődve vesszük észre, hogy mindegyik kardvirágunk sárga vagy rózsaszín, pedig csak annyi történt, hogy a beteg szaporítószervek eltávolításával mi magunk "szabadultunk meg" a többi színtől. Egyfajta kiválasztódás történik, mivel csak azok a hagymák maradnak egészségesek, amelyek nálunk jól bírják a körülményeket, kevésbé fogékonyak a betegségekre.

kardvirag szine megvaltozhat 02

A színváltozás lehet vírusfertőzés hatása is, ahogyan azt például a tulipánoknál látjuk, ahol cirmossá válnak a szirmok a tulipán színtörés vírus fertőzésének hatására. A kardvirág esetében a bab sárga mozaik vírus és az uborka mozaik vírus okozhat ilyen tüneteket.

Végül pedig meg kell említeni a keresztbeporzás lehetőségét, ami a természetben is végbemegy. Az egymás közelébe ültetett különböző fajtáknál elkerülhetetlen, hogy keresztbe porzódjanak. Amennyiben az így kapott magról neveljük a növényt, az nem tudni, hogy milyen színű lesz (de nem olyan lesz, mint a szülők). A kardvirágot viszont hagymákkal szoktuk szaporítani, ez a mód pedig nem változtat a virág színén.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR