Melyik az a növény, amelynek az ültetését később megbántad?

Melyik az a növény, amelynek az ültetését később megbántad?

Olvasóink válaszolnak.

Január elején feltettünk egy kérdést a hobbikert Facebook-oldalán: melyik az a növény, amelynek ültetését később megbántad? Talán mi sem számítottunk ilyen sok válaszra, Olvasóink viszont azonnal billentyűzetet ragadtak.

Valószínűleg nem meglepő, hogy a legtöbb szavazatot a kiirthatatlan, agresszíven terjedő növények kapták, így például a bálványfa (amit tévedésből gyakran összekevernek az ecetfával!), a trombitafolyondár és a borostyán. A trombitafolyondár egyébként gazdag virágözönnel díszít, mégis bosszantó, hogy a hajtások mindenhol előtörnek, az erős növekedésű kúszónövényt ezért megfontoltan telepítsük. A borostyánt talajtakarónak ajánlják az árnyékosabb helyekre is, azonban egy idő után inkább idegesítő, hogy mindenhová felmászik, felkapaszkodik a falakra, kerítésre is.

ulteteset kesobb megbantad 02

Sokan számolnak be arról is, hogy a bambusz tette tönkre a kertjüket, bár igen dekoratív, mindent elnyom és később lehetetlen megszabadulni tőle. Az erős növekedésű díszfüvek közül a dísznáddal, tollborzfűvel is többeknek van rossz tapasztalata.

ulteteset kesobb megbantad 03

Ugyancsak vég nélküli terjedésre képes a rózsás akác és a lilaakác is. A többi kúszónövény is kapott szavazatot: a vadszőlő szintén nagy hódító, a falra felmászva a vakolatot, szigetelést is bontani kezdi. A golgotavirág, a meténg, a hajnalka, a japán lonc is gyűjtött voksokat.

ulteteset kesobb megbantad 04

A tuják és leylandi ciprusok népszerűsége az utóbbi években rengeteget esett. A mi éghajlatunkon ezek a növények szenvednek, felkopaszodnak, barnulnak és nem mutatnak szép látványt. A levelek és virágok pedig piszkolnak. A szemetelés miatt az eperfát is említették néhányan, valóban sok a gond a lepotyogó rengeteg terméssel, főként, ha fekete gyümölcsű fánk van és az eper a járdára hullik.

ulteteset kesobb megbantad 05

A sokat reklámozott csodasövénytől, azaz a turkesztáni sziltől is tömegek szabadulnának. Ez a növény rendkívül gyorsan nő, igénytelen, viszont sokat kell nyírni és nagyon hamar öregszik, szétesik.

Bár a legtöbben nem ültetik, de az alkörmös jóformán mindenhol megjelenik, vastag szárát lehetetlen kihúzni, egyébként is tövestül kell kiásni, ha meg akarunk tőle szabadulni. Általában a gyökérsarjakkal terjedő növények bosszúságot okoznak, még akkor is, ha amúgy magát a növényt kedveljük, itt említhető például akár a meggyfa, az orgona, a bodza is.

ulteteset kesobb megbantad 06

A zöldségként is ismert csicsókától is sokan megválnának, pedig szép, dekoratív sárga virágja van. Igaz, a gumók terjednek, ha akarjuk, ha nem. A fűszernövények is elburjánzanak, többen javasolták, hogy a mentát, a citromfüvet vagy a tárkonyt cserépbe ültessük, ők megbánták, hogy egyszerűen az ágyásba tették és azóta csak küzdenek velük.

ulteteset kesobb megbantad 07

Talán nem olyan ismert a goji bogyó, amely az ördögcérna nemzetségbe tartozik és a bokra szintén erős növekedésű, rendszeres ritkítást igényel. Érkezett szavazat a szintén gyorsan terjedő gyöngyvirágra, a madársóskára, a zsidócseresznyére is. A selyemakác a szemetelés miatt kerülhetett fel a listára, ahogy a nyárfa is.

ulteteset kesobb megbantad 08

Akadnak furcsának tűnő válaszok is, elsőre talán nem értjük, hogy miért bánta meg valaki a karfiol ültetését – nem sikerült felnevelnie, viszont minden kártevőt odavonzott. Hasonlóan kudarcnak bizonyult a kivi néhány olvasónál, egyszerűen kifagyott. A futórózsák vagy a medvetalp kaktusz pedig biztonsági okok miatt kerültek a listára, nem jó választás volt kisgyermekek mellé. A leopárdkontyvirágot a dögszag miatt említette egy olvasó.

ulteteset kesobb megbantad 09

Aki szeretne többet tudni az elkerülendő növényekről, mások tapasztalatára hagyatkozva, annak a poszt böngészését ajánljuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR