7 növény, amely ragaszkodik a kertben az örök élethez

7 növény, amely ragaszkodik a kertben az örök élethez

Vannak kerti növények, amelyek nem adják meg magukat egykönnyen.

Sokszor megtörténik, hogy az utcánkban sétálva valamelyik szomszéd kertjében meglátunk egy dekoratív növényt. Olyannyira megtetszik, hogy azon nyomban elhatározzuk, hogy mi is ültetünk belőle a kertünkbe. Némelyik újonc azonban nem várt meglepetéseket tartogat. Ilyen, amikor az eredetileg szerény terveinkkel szemben túlzott mértékben kezd elszaporodni, teret hódítani az ágyásban vagy a kerítés mentén. Hiába esünk neki metszőollóval, kapával, ágvágóval, fűrésszel, előfordulhat, hogy mindez kevés. Valahogy mindig sikerül újra és újra felbukkanniuk az új hajtásoknak, sarjaknak, mintha a növény szándékosan nyakaskodna velünk. Ezekre a makacs, ellenszegülő rendbontókra következzen most 7 jól ismert példa.

1. Csicsóka

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, a napraforgóval rokon csicsóka olyan sokoldalú gumós évelő, amelynek gasztronómiai, egészségügyi érdemei elvitathatatlanok. A burgonyánál édesebb gumók ugyanis igen értékesek, sok rostot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul a cukorbetegek is fogyaszthatják. A gond akkor gyűlhet meg az akár 3 méter magasra is megnövő csicsókával, amikor meggondoljuk magunkat és többé már nem szeretnénk termeszteni. Ekkor szembesülünk azzal, hogy a növény szinte kiirthatatlan: mikor már azt hisszük, hogy az összes gumóját és föld alatti részét kiástuk a talajból, még mindig akad belőle annyi, hogy újra ki tudjon hajtani. Ezért tanácsos eleve olyan helyre ültetnünk, ahol nem fog zavarni akkor sem, ha tartósan a kertünk lakója marad.

szinte kiirthatatlan novenyek 01

2. Vadszőlő

A szőlőfélék családjába tartozó, eredetileg Észak-Amerikából származó kúszónövény az európai országokban inváziós növényként viselkedik. Ez azt jelenti, hogy igen erőteljesen növekszik, ezt viszont akár a hasznunkra is fordíthatjuk, ha a célunk az, hogy minél gyorsabban befuttassunk egy előnytelen, csupasz falat, kiábrándítóan dísztelen kerítést vagy elszáradt fatörzset.

szinte kiirthatatlan novenyek 02

3. Selyemkóró

A selyemkóró (tejelőkóró, selyemfű), amelyet nálunk sokan (tévesen) papagájvirágnak is hívnak, Észak-Amerikából került Európába. Bár alapvetően egy agresszíven terjeszkedő évelő gyomnövényről van szó, feltűnő, egzotikusnak vélt toktermése sokakat arra csábít, hogy a magját a kertjükben is elvessék. Ezt azonban a legtöbben aztán meg is bánják: az éretten felhasadó, hosszú toktermések ugyanis szinte okádják magukból a repítőszőrös magokat. Nem véletlen ezért, hogy az özönnövények között tartjuk számon, amely a természetben sokszor kiszorítja a nálunk őshonos, kevésbé erőszakos növényfajokat.

szinte kiirthatatlan novenyek 03

4. Trombitafolyondár

A trombitafolyondár azok közé a növények közé tartozik, amely tömegével nyíló, feltűnő, téglavörös virágaival képes olyannyira megbabonázni a növénybarátokat, hogy sokan nem nyugszanak addig, amíg nem ültetnek belőle a kerítés mellé. Sokáig nem is okoz semmilyen gondot ez a mutatós cserje, szépen fejlődik, nyáron virágot is hoz bőven. A gond akkor kezdődik, amikor elkezd agresszívan terjedni. Ilyenkor célszerű határozottan közbelépnünk: ne hagyjuk, hogy minden szabad helyet elfoglaljon!

szinte kiirthatatlan novenyek 04

5. Bálványfa

A gyors növekedésű, Kelet-Ázsiában és Észak-Ausztrálázsiában őshonos bálványfa Közép-Európában az egyik legveszélyesebb invazív fajnak számít. Jellegzetesen kellemetlen illata miatt sokan eleve ki nem állhatják. A mi klímánkon akár 80 évig is elél, a fagyot is jól tűri. Lombja leárnyékolja a nálunk honos növényeket, gyökerei és levelei pedig olyan anyagokat választanak ki, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a környező növények természetes életfolyamatait. Nincs könnyű dolga annak, aki meg szeretne tőle végleg szabadulni, mivel rövid idő alatt igen sok gyökérsarjat növeszt.

szinte kiirthatatlan novenyek 10

6. Citromfű

Az évelő citromfű az egyik legnépszerűbb gyógy- és fűszernövényünk. Illata kellemes, a citroméra emlékeztet. A kertbe ültetve megfigyelhetjük, hogy idővel elvándorol: olyan helyeken is felbukkan, ahová korábban biztosan nem ültettük. Ezeket a nem kívánt töveket távolítsuk el, de előtte ne felejtsük el leszedegetni a sokoldalúan felhasználható leveleit.

szinte kiirthatatlan novenyek 06

7. Érdes napszemvirág

Az érdes napszemvirágnak a kertészek eleinte nagyon örülnek: igénytelen, szépen fejlődik, sárga virága is tetszetős. A gondot az okozza, amikor ez a magas termetű, szívós évelő tiltott helyre téved, azaz elkezdi kiszorítani a többi virágágyi növényünket. A tövét rendszerint kemény munkával, ásóval tudjuk csak kiemelni a talajból, ha a nem kívánt szaporulattól meg szeretnénk szabadulni.

szinte kiirthatatlan novenyek 07
rockerBOO

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR