Meseszép őszi színnel díszít a bíbor tölgy

Meseszép őszi színnel díszít a bíbor tölgy

Jól bírja az aszályt és a kánikulát.

A lombhullató fák őszi színpalettája varázslatos, de még közülük is kiemelkedik a bíbor tölgy (Ouercus coccinea)  skarlátvörös lombja. Nem is lehet másra figyelni, csak a karéjos, izzó, bőrszerű levelekre. Szerencsére a vörös lomb viszonylag sokáig marad a fán.

bibor tolgy meseszep oszi 02

Az erőteljes növekedésű fa akár a 25 méteres magasságot is elérheti. Ideális és mutatós szoliterként ültetve. Lassan növekszik, sok türelemre van szüksége annak, aki a kertjébe ülteti. Fiatal korában még erőteljesen nő, később lassul az ütem.

bibor tolgy meseszep oszi 03

A tölgy Észak-Amerika keleti részéről származik, ahol az indián nyarakon megmutatja meseszép őszi lombszíneit. Ideális a jövő fájaként, mert jól bírja a klímaváltozást, a forróságot, és a szárazságot is tolerálja. A városi éghajlat és az utak sózása sem teszi tönkre.

bibor tolgy meseszep oszi 04

A bíbor tölgy az évek során laza, meglehetősen szabálytalan koronát nevel. Jobban ki tud teljesedni, ha magában áll és szabadon fejlődhet. A metszésére általában nincs szükség és a bőrszerű levelek miatt kártevők sem igen támadják.

bibor tolgy meseszep oszi 05
Jason Hollinger

Bevezető kép: Katja Schulz

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR