Molyhos tölgy: csoda, hogy megismerlek

Molyhos tölgy: csoda, hogy megismerlek

A hőség és szárazság sem zavarja a lassan növő, hosszú életű, Magyarországon őshonos fát. Talán túléli a klímaváltozást is?

A molyhos tölgy (Quercus pubescens agg.)  egy gyűjtőfaj, azaz számos egymáshoz valamennyire hasonlító alfaj és változat közös megnevezése. Amiből persze az is következik, hogy a sokféleség miatt nehéz beazonosítani. A helyzetet még bonyolítja, hogy a molyhos tölgy gyakran kereszteződik más tölgyfajokkal; a kocsánytalan és a kocsányos tölgyekkel alkotott hibridjei és visszakereszteződései gyakoriak a magyar vidéken.

Egy szélporozta, váltivarú növénynél szerintem az a csoda, hogy léteznek még az alapfajok, amelyek eredetileg térben és virágzási időben elkülönültek, de az ember és a változékony időjárás megszüntette ezeket a természetes megporzási akadályokat.

A Quercus = tölgy nemzetségnév kelta származék, és szép fát jelent, de ez a pubescens = molyhos (szőrös, pelyhes) fajra kevésbé áll, mert ez a legkisebb tölgyünk, néha csak nagyobb cserje, gyakran girbegurba törzsű, fája inkább csak tűzre való, bár arra kiváló. Igazi értéke a természetben van: olyan egyébként kopár, meleg és száraz déli fekvésű, meszes talajú domboldalakat is beerdősít, amelyek csak pusztulnának az eróziótól, és más honos fafajok csak szenvednének ott. Nem úgy a molyhos tölgy, amely rokonaitól eltérően kiválóan tűri a szárazságot és a hőséget is!

Hogyan ismerjük fel a molyhos tölgyet?

A molyhos tölgy téli lombtalan állapotban is felismerhető az egyéves vesszők és a rügyek molyhosságáról. Lombfakadáskor a levelek színe és fonáka is fehér pelyhes bevonatú. Virágai váltivarúak, egylakiak, a hímvirágok csüngő barkák, amelyeknek a tengelye is szöszös. A makktermések már az első évben beérnek, a kupacsok pikkelyei is molyhosak, nyelvecskében végződnek. A levelek színéről a molyhosság őszre lekopik, csak a fonákjuk, és rajta az erek, érzugok maradnak fehéren szöszösek. A levelek alakja nagyon változatos, tapintásra bőrneműek. Az őszi lombszín sárgás vagy barna, és a levelek elszáradva is gyakran a fán maradnak a tél végéig.

molyhos tolgy csoda 02
Molyhos tölgy ritka óriás példánya

molyhos tolgy csoda 03
Molyhos tölgy kérge

molyhos tolgy csoda 04
Molyhos tölgy fakadása és hímvirágai

molyhos tolgy csoda 05
Molyhos tölgy hímvirágának molyhos tengelye

molyhos tolgy csoda 06
Molyhos tölgy nővirága

molyhos tolgy csoda 07
Molyhos tölgy levelének molyhos fonáka

molyhos tolgy csoda 08
Molyhos tölgy levelének szőröktől szürkés fonáka

molyhos tolgy csoda 09
Molyhos tölgy hajtása, rügye és makkja

molyhos tolgy csoda 10
Molyhos tölgy makkjai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR