Mi az a lámpahulladék és mit tehetünk mi, kertészek az újrahasznosítás érdekében?

Mi az a lámpahulladék és mit tehetünk mi, kertészek az újrahasznosítás érdekében?

Minikertek az izzóban.

A világítástechnikai ipar 2022-ben mintegy 9 millió darab lámpát bocsátott piacra, melynek 81%-a LED: ezek a lámpák energiatakarékosak, hosszú élettartamúak és nem tartalmaznak higanyt. A LED szálas lámpák igen hasonlóak a hagyományos izzós lámpákhoz, és a hagyományos LED-es lámpákhoz képest nagyobb hatékonysággal rendelkeznek. Nagyon fontos, hogy a LED szálas lámpák anyagának 85%-a újrahasznosítható.

lampahulladek ujrahasznositasa 05

Akár a háztartásra, akár az irodára, vagy egy gyárra gondolunk, mindenhol keletkezik lámpahulladék, Nem árt tudni, hogy az energiatakarékos izzók, ipari speciális lámpák és egyenes fénycsövek veszélyes hulladéknak számítanak! Ezeket az elromlott és kiselejtezett lámpahulladékokat nem szabad a vegyes, kommunális kukába dobni, mert a lerakóba kerülve a termékekből kikerülő veszélyes anyagok károsíthatják környezetünket.

A lámpahulladékot külön gyűjtőpontokon szükséges leadni. A gyűjtőhelyek száma folyamatosan nő, szinte biztos, hogy a mi környezetünkben is megtalálhatók. A lámpahulladék leadható a barkácsáruházaknál, számtalan hiper- vagy szupermarketben, egyes bevásárlóközpontokban, a hulladékudvarokban és sokszor a környezetünkben szervezett lakossági hulladékbegyűjtéseknél is.

Bár valószínűleg a kertben nem sok izzót használunk, a palántanevelés során sokan alkalmaznak kiegészítő világítást. Nagyon fontos, hogy ezeket az izzókat is a gyűjtőpontokon adjuk le, amikor tönkremennek!

Talán nem is gondolnánk, hogy a lámpahulladékból, a kiégett izzókból visszanyert anyagokat milyen sok helyen hasznosítják. A legnagyobb felhasználó a lámpaipar, ahol a lámpahulladékból kinyert üvegből újra lámpát vagy lámpaalkatrész készítenek, az arra nem alkalmas üveget pedig az építőiparban homokhelyettesítő anyagként betontermékek gyártásához tudják használni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR