Mi legyen a rozmaringunkkal télen?

Mi legyen a rozmaringunkkal télen?

Védelem a hideg és a kiszáradás ellen.

Az örökzöld rozmaring a mediterrán vidékeken őshonos, ahol képes cserjenagyságúra is megnőni. Ezekben az országokban a tél elég enyhe klímájú ahhoz, hogy a fűszernövény átvészelje és a következő évben is ki tudjon hajtani. A mi klímánkon azonban a rozmaring védelmet igényel télen, a mínuszok idején.

rozmaring telen 02

Különösen akkor kényelmes és egyszerű a teleltetés, ha a rozmaringot cserépben, dézsában neveljük. Ez esetben ugyanis bevihetjük a hideg elől a növényt egy megfelelő teleltetőhelyre. Az optimális az, ha ennek hőmérséklete 10°C körül van, ugyanakkor nedves a levegője. A téli időszakban csökkentsük az öntözést, viszont nem szabad a talajnak teljesen kiszáradnia. Minél később tudjuk behozni a fűszernövényt a lakásba, annál jobb. Az enyhe teleken akár decemberig is várhatunk az átteleltetés megkezdésével.

rozmaring telen 03

Amennyiben a rozmaringunk az ágyásban, a veteményben foglal helyet, másfajta óvintézkedések szükségesek. Becsomagolhatjuk például egy fóliába, amelyen levegőzőlukacskák vannak. Jól jöhet egy védő gyapjúfólia is, amellyel körbetekerjük a növényt, így segítve az áttelelést. Vigyázzunk arra, hogy ne hajlítsuk-törjük meg az ágakat, és hagyjunk elegendő helyet számukra, hogy a fólia alatt lazán, szellősen tudjanak állni. Ha a növényt jól bebugyoláljuk, akkor nem fog kifagyni, viszont kiszáradhat. Télen is gondolnunk kell az öntözésére – csak fagymentes napokon locsoljuk! Még a hideg időszakban is tudunk róla ágacskákat gyűjteni: egyszerűen csak vágjuk le a rozmaringágat, és ha szükséges, akkor olvasszuk ki felhasználás előtt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR