Miért magzik fel a saláta és mit tehetünk ellene?

Miért magzik fel a saláta és mit tehetünk ellene?

Kerüljük a stresszt!

Nyáron gyakran előfordul, hogy a saláta nem fejesedik, csak magasra nő és korán virágot hoz. Az egész növény megjelenése megváltozik, a leveles fej piramis alakúvá válik kerek helyett, a közepén akár 1 méter magasra növő szár jelenik meg, amin kis leveleket és virágot is hozhat. A kertész ennek egyáltalán nem örül, a virágzó zöldségnek ráadásul keserű lesz az íze is, gyakorlatilag élvezhetetlenné válik.

Miért történik mindez?

Számos saláta és más zöldség is kétéves. Ez azt jelenti, hogy az első évben csíráznak és növekednek, és csak a második év tavaszán, amikor újra melegebbé válik az idő, hoznak virágot, érlelnek magokat. Kora tavaszi magvetésnél megváltoztatjuk a növény természetes ritmusát. A virágképzés bizonyos időben természetes, a gond akkor van, ha ez túl korán érkezik.

Ha a saláta korán kihajt, akkor az azt jelzi, hogy a növényt stressz éri. A stresszt okozhatja túl sűrű ültetés, rossz talaj, kártevők és hideg idő is. A leggyakoribb stresszforrás azonban a szárazság és a túl nagy meleg.

Hogyan kerülhetjük el a felmagzást?

Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tanácsokat:

1. Részesítsük előnyben a felmagzásnak ellenálló fajtákat

Akadnak olyan fajták, amiket nyáron is lehet termeszteni, mert kevésbé hajlamosak a felmagzásra.

2. A vetőmagtasakon nézzük meg a vetési időt

A növények növekedéséhez meghatározott hőmérséklet és nappalhossz szükséges. Ezért fontos, hogy egy adott fajtát se túl későn, se túl korán ne vessünk el. Ha például túl korán kerül a földbe, a hideg időt télnek érzékeli a növény, és fel fog magzani, amikor melegedni kezd.

3. Gondoskodjunk a megfelelő növekedési körülményekről

Kedvezőtlen feltételek mellett a növény stresszhatás alatt van és a korai virágképződés indukálódik. Ezért szükség esetén öntözzünk, lazítsuk a talajt, hagyjunk elegendő tőtávot és kezdjünk valamit a támadó kártevőkkel, kórokozókkal. A később vetett fajtáknál például az árnyékos-félárnyékos hely megfelelőbbnek tűnik. Ha tavasszal vagy nyár elején nem várt lehűlés érkezik, a fólia alagút vagy vékony gyapjútakaró segíthet.

4. Szüreteljünk a megfelelő időben

Még a legjobb körülmények között is előfordulhat, hogy a saláta virágzásnak indul. Amint a növény elkezd felmagzani, gyorsan szedjük le a fejeket.

5. Ne használjuk magfogásra a felmagzott salátát

Ha a salátánk idő előtt kezd virágozni ne szedjünk róla magot, mivel ez a korai virágzási hajlam örökölhető.

Végezetül egy fontos kérdés: ehető a felmagzott saláta? A virágzás, magérlelés alatt a növény keserűanyagokat termel annak érdekében, hogy megvédje magát a növényevőktől. Ilyenkor a levelek nem mérgezők, ehetők, viszont nem túl ízletesek, kisebbek és keményebbek is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR