Miért nem virágzik a hajnalka? Íme a lehetséges okok!

Miért nem virágzik a hajnalka? Íme a lehetséges okok!

A számára kedvező klímájú területeken a hajnalka gyakorlatilag megállíthatatlanul növekszik. Gyakran olyannyira, hogy még olyan helyekre is átnyúlik, felkúszik a kertben, ahová alapvetően nem szeretnénk.

Sok kertész azonban pont ezért kedveli a gyorsan terjeszkedő és fáradhatatlanul tért hódító hajnalkát: jótékonyan eltakarja a csúnya, megkopott kerítést vagy éppen a maradék anyagokból házilag eszkábált régi fészert. Bónuszként pedig élénk színű, tölcsér alakú virágok sokaságával ajándékoz meg bennünket.

A várva várt hatás azonban elmarad, és igen lehangoló látványt nyújt a hajnalka, ha híján van a virágoknak. Szerencsére sokkal egyszerűbb orvosolni ezt problémát, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Az alábbiakból kiderül, hogyan érhetjük el, hogy a hajnalkánk biztosan virágozzon!

 hajnalka nem viragzik 02

Miért nem virágzik a hajnalka?

A hajnalka évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Jó okkal a vidéki kertek és üdülők egyik kedvenc növénye: gyenge minőségű talajban is gond nélkül megél és növekedése során nem igényel különösebb odafigyelést. Indái gyors ütemben fejlődnek, majd megjelennek a tölcsér alakú virágok. Fajtától függ, hogy pontosan mikor hoz a hajnalka virágot. Ha egyáltalán nincs rajta virág, ennek oka lehet az, hogy a talaj túl termékeny, a növényt nem jó helyre telepítettük, illetve egyszerűen az is, hogy késői virágzású fajtáról van szó.

Ha tehát a hajnalkánk nem virágzik vagy csak nagyon kevés virág van rajta, jó eséllyel az alábbi környezeti okok valamelyikére vezethető vissza a probléma:

Talaj

Számos növény a tápdús talajt részesíti előnyben, de a hajnalka messze nem tartozik ezek közé. A jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban szegény vagy átlagos talajt kedveli. Bár egy réteg talajtakaró mulcs jól jöhet a hajnalkának, mellőzzük a szerves trágyát, illetve a műtrágyák alkalmazását is. A túl tápdús talaj akadályozhatja a virágzást, mivel a tápanyagokban gazdag vagy feljavított talaj a sűrű, buja, gyönyörű lombozat kifejlődésének kedvez – a virágzás rovására.

Fényviszonyok

A hajnalka a zavartalan napsütést kedveli, ennek megfelelően megtörténhet, hogy az árnyékos helyre ültetett hajnalka nem fog virágot hozni. Ha a növény még fiatal, sikeresen átültethetjük a kert egy naposabb részébe. Ha a gondot egy magas fa vagy terebélyes faág jelenti, szakszerű metszéssel elérhetjük, hogy több napfény jusson a hajnalkának.

Vízigény

Bár a hajnalka igényli a rendszeres öntözést, arra ügyeljünk, hogy ne kapjon a vízből egyszerre túl sokat. A hajnalka talaja ne legyen tehát se csontszáraz, se vizenyős. Általános szabályként megjegyezhetjük, hogy hetente egyszer egy kiadós öntözés pont elég a hajnalkának. Kerüljük a gyakori, sekély öntözést, mivel ez gyenge, csak a talaj legfelső rétegébe behatolni képes gyökérzetet eredményez.

 hajnalka nem viragzik 03

Hogyan vegyük rá a hajnalkát a virágzásra?

Ha rá szeretnék venni a hajnalkát a virágzásra, mindenekelőtt azzal kell tisztában lennünk, miért is nem virágzik. Bármivel is próbálkozzunk, a legfontosabb, hogy először kiderítsük, mi a virágzás elmaradásának a pontos oka. Találgatással csak az időnket vesztegetjük.

Egyes kertészek például abban hisznek, hogy a virágzást elősegítő trágyával való kezelés segít megoldani a problémát. Bár való igaz, hogy a magas foszfortartalmú műtrágyák elősegítik a bimbók kialakulását, a szer kijuttatása többet árt, mint használ, mert a legtöbb ilyen növényi tápoldat nitrogént is tartalmaz. A nitrogén felel a levelek, a hajtások és a szárak növekedéséért, azaz megint csak a növény zöld, vegetatív részei fognak erőre kapni a beavatkozástól.

Probléma lehet továbbá a vízhiány, illetve a késői virágzású fajta. A legjobb, amit tehetünk, hogy jó előre áttanulmányozzuk a vetőmag tasakján található információkat: ebből minden kétséget kizáróan ki fog derülni, mikor számíthatunk az adott fajta virágzására.

hajnalka nem viragzik 04

Ne essünk pánikba, ha a hajnalka nem virágzik

Szó mi szó, megtörténhet, hogy az adott szezonban virág nélküli hajnalkánk lesz. Ez azt jelenti, hogy meg kell tennünk a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy következő évben jó sok virágot hozzon a hajnalka. Egyes kúszónövények akkor virágoznak a legszebben, ha hagyjuk, hogy arra fussanak és terjeszkedjenek a talajon, amerre csak a kedvük tartja. A hajnalka viszont akkor virágzik a legszebben, ha valamilyen erős támrendszerre futtatjuk fel. Ez lehet például lécrács, kerítés, pergola, szaletli vagy más, hasonlóan stabil szerkezet.

Ne legyünk türelmetlenek, amikor a hajnalka virágzására várunk. A növénynek több hétre, esetenként akár 120 napra is szüksége lehet ahhoz (a magvetéstől számítva), hogy az első virágok megjelenjenek rajta. Azon egynyáriak közé tartozik, amely viszonylag későn, esetenként csak augusztusban vagy szeptember elején borul először virágba.

Olyan klímájú területen, ahol rövid vegetációs időszakkal kell számolnunk, a legjobb, ha zárt térben, az utolsó fagynap előtt kb. 3 héttel vetjük el a magokat. A magokat elültetés előtt 24 órára áztassuk be vízbe, de előtte hasítsuk be kissé a magokat. A magokat 1-1,5 cm vastag rétegben fedje föld. A csíráztatás alatt biztosítsunk nyirkos, meleg környezetet. A palántákat a fagyveszély elmúltával a kert egy zavartalan, de napsütötte részébe, tápanyagokban szegény vagy homokos talajba ültessük ki.

A fiatal növények meglepően gyorsan meg fognak gyökeresedni, az így szerzett időelőny pedig jelentősen megnöveli a virágzás valószínűségét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR