A vörösbegyvirág kettős élete

A vörösbegyvirág kettős élete

A sárga, narancs, rózsaszín egynyári virágok az elérhető legnagyobb színgazdagságot adják a kis méretű, napos kerteknek és teraszoknak.

Kétféle vörösbegyvirág található a kertekben: az egyik a széles körben elterjedt Nemesia strumosa, melyet csak vörösbegyvirágnak neveznek, a másik a Nemesia caerulea, a kék vörösbegyvirág, mely újabban terjed.

Vörösbegyvirág

Egyéves növény, virágai 2,5 cm átmérőjűek, színük lehet fehér, piros, halványkék, piros-fehér. Magassága 25-30 cm, szélessége 15-20 cm.

Vörösbegyvirág

Száraz nyarakon rövid ideig virágzik. Meghosszabbítható a virágzási idénye bőséges öntözéssel, visszavágással. Őszig azonban csak a második ültetés bírja. Szaporítható üvegházi magvetéssel március-áprilisban, ezek május közepén kiültethetők. Mészmentes talajt, teljes napfényt igényel.

Fajtái

’Blue Gem’ – halványkék színű
’Fire King’ – piros színű
’St. George’ – piros-fehér virágú
’Mello Red & White’ – piros-fehér virágú
’Carnival’ – sárga-piros virágú

Kék vörösbegyvirág

Lágyszárú évelő, de annyira fagyérzékeny, hogy csak egynyáriként hasznosíthatjuk. Elágazó tövű, gyökere répaszerűen vaskos. Szára felemelkedő, elágazódó, majd szétterülő, gyors növekedésű. Magassága 20-60 cm, szélessége 30 cm.

Kék

Virága különlegesen illatos, bőségesen nyílik tavasztól őszig, 3-4 hetes ciklusokban. Színe világoskék, de már kinemesítettek fehér, piros, sárga és tarka színűeket is. Száraz nyarakon ez is hamar elnyílik, ha nem öntözik bőségesen. Az első virágzási hullám után vissza kell vágni a felső levelekig, azután néhány hét múlva újra virágzik. Szaporítható ugyanúgy, mint a N. strumosa.

Talajigénye: nem nagyon meszes, jó vízáteresztő, tápdús. Tömött szerkezetű, nedves talajon gyökérrothadás pusztíthatja.

Fajtái

’Celebration’ – 30 cm magas, rózsaszín virága sárga torkú, pirosan cirmozott
’Elliots Variety’ – világoskék, torka fehéren pettyezett
’Innocence’ – 60 cm magas, hosszan virágzó, lila, sárga torokkal
’Lilac Blue’ – illatos, liláskék, az ajak rózsaszín pettyes, a torok sárgán pettyes
’Sparklers’ – két-három színű

Vörösbegyvirág a faiskola.hu-n >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR