Miért színesednek ősszel a levelek?

Miért színesednek ősszel a levelek?

Színpaletta.

Zöld, sárga, rozsda, narancs, okker, vörös, bíbor, égőpiros: az ősz hihetetlen színekbe öltözteti a fák lombját. A levelek zöld színe különböző színanyagok összjátékának eredménye. Nyáron a sárga és piros színű karotinokat, xantofillokat, antociánokat elnyomja a zöld klorofill.

levelek miert szinesednek 05

Ősszel a levelekben lebomlik a klorofill, az alkotórészek az ágakba és a törzsbe vándorolnak és ott raktározódnak. A sárga-piros színanyagok viszont maradnak és színt adnak a leveleknek. Ha ez nem lenne elég, az elhaló levelekben kémiai átalakulási folyamatok révén egyre több antocián képződik, amelyek a sejtnedvet akár mélyvörössé színezhetik.

levelek miert szinesednek 02

Az erdő vagy a kert ezer színben pompázik. Az alacsony éjszakai és magas nappali hőmérséklet intenzív sugárzással a színek "lángolásához" vezet. Észak-Amerikában és Kanadában indián nyárnak nevezik ezt az időszakot, amikor elképesztő színekbe öltözik a táj, meseszépek a juhar- és nyárerdők.

levelek miert szinesednek 03

A rövidülő nappalok és a csökkenő hőmérséklet a fásszárúakban a keményítő cukorrá alakulását eredményezi. Ez növeli a fagyállóságot. Ezeket a folyamatokat a rövid aszályos időszakok fokozzák. Külső tényezőként mindenekelőtt a nappal hossza jelent fontos tényezőt a levelek hullásában, de ezenfelül lényeges kiváltó ok a nedvesség és a hideg is. A súlyosan aszályos, száraz időszakok néhány héttel előrébb hozhatják a levélhullást.

levelek miert szinesednek 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR