Kacurafa: egy fa, amely úgy illatozik, mint egy sütemény

Kacurafa: egy fa, amely úgy illatozik, mint egy sütemény

Őszi színpompa.

Ősszel sok lakásban száll a süteményillat: ilyenkor készülnek a kuglófok, almás-fahéjas sütik, kalácsok, kelt tészták. Ha viszont az utcát, a parkokat járva érezzük az illatot, elképzelhető, hogy egy különleges fa van a közelben.

kacurafa illatozik 02

A Délkelet-Ázsiában őshonos kacurafa (Cercidiphyllum japonicum)  levelei ugyanis röviddel a lehullás előtt és utána is kellemes sütiillatot árasztanak Az ősszel sárgára, pirosra színeződő levelek illatát sokan az égetett cukoréhoz hasonlítják.

kacurafa illatozik 03

Leginkább parkokban találkozhatunk a növénnyel, de kertbe is ültethetjük. Gyorsan nő, akár a 30 méteres magasságot is eléri az eredeti élőhelyén, nálunk inkább csak a 15 métert.

Kedveli a nedves, friss helyeket. Aszályos időszakban csak lassan nő és a meszes talajt sem szereti. Ha ilyen körülmények közt él, akkor az őszi lombszíneződése és illata sem érvényesül.

kacurafa illatozik 04

A fa új hajtásai pirosasbarnák, a fiatal levelek, amelyek áprilisban hajtanak ki, először bronzosra, szinte színeződnek, később zöldre váltanak. Elegendő nedvesség mellett, enyhén savanyú talajban gyönyörű őszi levélszíneződéssel díszítenek, ilyenkor a levelek sárgán, narancson, vörösen izzanak.

A fiatal fák még karcsúak, de idősödve egyre kúposabbak, majd kerek formát öltenek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR