Miért tövisesek a citrusfélék?

Miért tövisesek a citrusfélék?

Nem valamiféle anomáliáról, rendellenességről van szó: a citrusfélék valóban tövisesek.

Bár nem általánosan köztudott, mégis tény, hogy a legtöbb, ha nem is az összes citrusféle tövisekkel rendelkezik. Az alábbiakból kiderül, miért is alakult ez éppen így.

Tövises citrusfélék

Számos népszerű citrusféle létezik, mint például:

  • narancs (édes és savanyú)
  • mandarin
  • pomelo
  • grapefruit
  • citrom
  • lime
  • tangelo

Valamennyi a népes Citrus nemzetség tagja, túlnyomórészt örökzöld cserje vagy fa. Érdekesség, hogy egészen 1915-ig a kumkvat is ide tartozott, amikor is átsorolták azt a Fortunella növénynemzetségbe. A leggyakoribb tövises citrusfélék közé tartozik Meyer citrom, a legtöbb grapefruit, valamint a Key lime is.

A citrusfélék tövisei a levélhónaljakban fejlődnek ki, a fiatal oltványokon és gyümölcstermő fás részeken gyakran megfigyelhetők. Egyes tövises citrusfélék idővel kinövik ezt a tulajdonságukat, ahogy a fa egyre nagyobbra és nagyobbra fejlődik. Ha a mi citrusfácskánk is tövises, joggal tehetjük fel a kérdést, miért is alakult ez így?

citrus miert tovises 03

Miért vannak tövisek a citrusfámon?

A citrusfákon a tövisek pontosan ugyanabból az okból fejlődtek ki, mint ahogyan jó néhány állat, például a sün vagy a tarajos sül is az idők folyamán szúrós külsőt öltött. A hegyes fegyverzet célja a ragadozók, különösen az éhes egyedek elleni hathatós védekezés, amelyek egyéb esetben jó étvággyal falatoznának a zsenge levelekből és az érett gyümölcsből. A növény akkor a legínycsiklandóbb, amikor még csemete. Éppen emiatt sok fiatal citrusfa meresztgeti a töviseit, míg a kifejlett fák gyakran már híján vannak a töviseknek. Természetesen ez okozhat némi gondot a termesztőknek és a nemesítőknek, mivel a tövisek megnehezítik a termés leszüretelését.

A legtöbb valódi citromfa ágait tövisek borítják, ugyanakkor egyes hibridek, mint például az 'Eureka', szinte teljesen tövistelen. Az ugyancsak népszerű lime szintén tövises. Vásárolhatunk azonban tövismentes fajtákat is, de ezek termése rendszerint sokkal kevésbé ízletes, a fa gyérebben terem, ezért nem is annyira kelendő.

Idővel a legtöbb narancsfajta népszerűsége tövismentes fajták létrehozásához vezetett, illetve olyan fajtákhoz, amelyeknek a levélhónaljakban elhelyezkedő tövisei aprók és tompák. Ettől függetlenül még mindig számos olyan narancsfajta létezik, amelyek méretes tövisekkel rendelkeznek; általában ezek közé tartoznak a kesernyés gyümölcsöt érlelő fajták, amelyekből éppen ezért sokkal kevesebbet fogyasztunk.

A grapefruitfákat rövid, rugalmas tövisek jellemzik; az USA-ban oly népszerű és a legkeresettebb fajták közé tartozó 'Marsh'  is ide tartozik. Az apró termésű, édes, ehető héjú kumkvat (pl. a 'Hong Kong') szintén jól fejlett tövisekkel ijesztget. A 'Meiwa'  az egyik kivétel: tövisei egyáltalán nincsenek, illetve előfordulhatnak rajta apró, igen csekély mértékben veszélyes tüskék.

citrus miert tovises 02

Lemetszhetem a citrusfám töviseit?

Míg számos citrusfa életciklusa alatt valamikor bizonyosan fejleszt töviseket, nem árt tudnunk, hogy ezek lemetszése nem károsítja a fát. A kifejlett, idősebb fák általában kevésbé tövisesek, mint az újonnan beoltott egyedek, amelyek ekkor még védelmet igénylő, friss, üde lombbal rendelkeznek.

Az oltással is foglalkozó gyümölcstermesztők oltáskor rendszerint eltávolítják az alanyról a töviseket. De a hobbikertészek is minden további nélkül levághatják a töviseket a citrusfájukról anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy ezt a beavatkozást a fa megsínylené.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR