Mitől potyognak a citromfa levelei? Eláruljuk a leggyakoribb okokat!

Mitől potyognak a citromfa levelei? Eláruljuk a leggyakoribb okokat!

Van, amiből túl sokat, van, amiből túl keveset kap a növény.

A citromfák kedvelt egzotikus növények a lakásokban, nem csak a saját termés, de az illatos virágok és örökzöld levelek miatt is. A tartásuk azonban nem problémamentes. Előfordulhat, hogy a citromfánk tömegesen kezdi a leveleit hullatni.

Többféle oka lehet annak, hogy a növény dobálni kezdi a leveleit, de minden esetben gyorsan kell cselekednünk, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.

Vízellátás

Amikor a citromfa levelei hullani kezdenek, első körben a növény gondozási hibájára gyanakodhatunk. Ügyeljünk a citrom rendszeres öntözésére, de ne hagyjuk pangó vízben állni a növényt. Ha túl sok levelet kezd a növény ledobálni, akkor talán a vízellátással van gond. Ha keveset locsoljuk, a levelek először felpöndörödnek, lógnak, majd hullani kezdenek. Gondoskodjunk a rendszeres öntözésről, a citromfa nem jól viseli a túl ritka locsolást és a nem tűri a nagy ingadozást sem a közeg állapotában. Ezért mindig annyit öntözzünk, hogy a gyökérlabda nedves legyen, de ne tocsogjon és ha a felső réteg kiszáradt, ismét öntöznünk kell. A citromfának sok vízre van szüksége! Napos helyen, például a teraszon nyáron akár naponta is locsolni szükséges.

Sem a túl száraz, sem a túl nedves környezet nem tesz jót a citromunknak. Elsősorban a pangó víz az, amit a gyökerek nehezen viselnek, hullani kezdenek a levelek és a fiatal hajtások csúcsa is elhal. Ha ez a gond, minél előbb száraz közegbe ültessük át a fánkat! Ültetés előtt ajánlott a cserép aljára egy vízelvezető réteget tenni, például duzzasztott agyaggolyót. Öntözés után a felesleges vizet mindig öntsük ki az alátétből.

mitol potyognak citromfa 02

Hőmérséklet

Különösen sokszor veszti el a leveleit a citrom a telelőhelyiségben. Ennek oka a túl nagy hőingadozás lehet vagy pedig az, hogy a gyökerek és a korona között nagy a hőmérséklet-különbség. Ha a cserép alja túl hidegben áll, például kőpadlón, miközben a koronát a nap melegíti egy üvegházban, a fa nem tudja eldönteni, hogy pihenjen vagy növekedjen.

Ezért télre a növényt vagy egy hideg (3-10 °C-os) és sötét, lehetőleg árnyékolt helyiségbe vigyük, vagy világos és meleg szobába (20 °C fölé). Utóbbi esetben még a túlságos lehűlés előtt vigyük be a növényt, hogy a külső és belső hőmérséklet közötti eltérés miatt veszítsen sok levelet. A nem megfelelő légnedvesség is levélpotyogást okozhat.

Helyváltoztatás

A helyváltoztatás eredménye is lehet a levelek hullása, például, ha az egyik szobából a másikba költöztetjük, a boltból hazahozzuk vagy a telelőbe visszük. Időbe telhet, míg a növényünk alkalmazkodik a helyiség körülményeihez, a fényviszonyokhoz, páratartalomhoz, hőmérséklethez.

mitol potyognak citromfa 03

Kártevők

A levélhullás mögött kártevők károkozása is húzódhat: leggyakrabban a gyapjas pajzstetvek vagy a takácsatkák okoznak gondot. Utóbbiak nagyon picik, de a jelenlétüket elárulja a levelek hónaljában lévő háló. A takácsatkák főleg száraz, meleg helyen szaporodhatnak fel. A levéltetvek nyáron jelenthetnek meg, akár nagy számban is. Gyakran ellenőrizzük, vizsgáljuk át a növényünket, főként a telelőben, mielőtt túl nagy tömegben szaporodnának fel a kártevők.

Amennyiben a citromfácskánk már számos levelet elvesztett, átmenetileg hagyjuk abba az öntözést, tápoldatozást. A jelentősen lecsökkent levéltömeg miatt a víz- és tápanyagigénye is csökkent. Fokozatos térjünk vissza az gondozási rutinhoz, nehogy a hirtelen megnőtt öntözéssel most megfullasszuk a gyökereket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR