Hátborzongató a Buddha keze citrom

Hátborzongató a Buddha keze citrom

De nem csak a látványa ejt ámulatba! Ráadásul akár otthon is nevelhetünk belőle gyümölcsöt termő fácskát. 

A Buddha keze citrom (Citrus medica var. sarcodactylis) termése olyan, mintha ujjai lennének, ezért ujjas citromként is ismert.

A legfontosabb tudnivalók a Buddha keze citromról

A termés szokatlan alakja valóban lenyűgöző, illata pedig igen intenzív citrusillat. Ha szeretnénk egy saját fácskát, tudnunk kell, milyen különleges igényei vannak a növénynek. Ezeket az alábbiakban nagy vonalakban bemutatjuk.

A Buddha keze citrom termésének külső jellemzői

A termésektől roskadozó Buddha keze citromfa magával ragadó látványt nyújt. A termés elágazó szegmensei sokakat egy kéz ujjaira emlékeztetnek, innen ered a növény neve is. A még apró termés lila, ahogy növekszik, színe zöldre vált, éretten pedig erős, élénksárga színe lesz. Egy-egy termés hossza elérheti a 15-30 cm-t is.

buddha keze citrom 01

A Buddha keze citrom tenyészideje

Földrajzi területenként, klímánként eltér. A melegebb éghajlatú országokban a kertbe ültetett fák szinte folyamatosan hozzák virágaikat, illetve érlelnek termést.

A mi éghajlatunkon a dézsás megoldás az ideális. Nyaranta kivihetjük a növényt a kertbe, balkonra, egy félárnyékos helye, télen pedig elhelyezhetjük a télikertben, vagy ennek hiányában egy fűtetlen helyiségben. A teleltetés hetei alatt kerüljük a növény túlöntözését, mivel ezt könnyen megsínyli.

Milyen is a Buddha keze citromfa?

  • A Buddha keze citromfa megjelenésében hasonlít a többi citrusfélére, azonban némileg eltér azoktól a növekedési habitusát illetően. Összességében akkorára nő, mint egy nagyobb bokor vagy kisebb fa.
  • Levelei nagyobbak, mint a legtöbb citrusféléé, hosszúkásak, kissé gyűröttnek hatnak, szélük fogazott.
  • Ugyanakkor figyelemre méltó alakú termése az, ami miatt a növény elsősorban kitűnik társai közül. A sokujjú kézhez hasonló termés látványa egyszerre lenyűgöző és hátborzongató. A fán csüngő termés szinte mindenkit ámulatba ejt, aki korábban még nem találkozott hasonlóval.
  • Az aromás illatú virágok rózsaszínek vagy fehérek, és kb. kétszer akkorák, mint egy átlagos citrusféle virágai.
    A fiatal levelek szintén lilák; a fiatal citromlevelekhez hasonlítanak.

Öntözés

A szabadban tartott fát a nyári hónapokban hetente 2-3 alkalommal öntözzük meg. Az öntözések gyakorisága azonban nagyban függ az időjárástól, illetve attól, milyen az adott mikroklíma. A lényeg, hogy ne hagyjuk a Buddha keze citromfát kiszáradni – nem lesz elnéző a száraz talajjal szemben. A talajra szórt vékony réteg mulcs segít megtartani a nedvességet.

Talaj

A Buddha keze citromfa a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ültetés, átültetés előtt talaját érdemes komposzttal feljavítani.

Fényigény

A növény fényigényes, de félárnyékban is szépen fejlődik.

Tápanyagellátás

Hogy a növény életerős és egészséges legyen, a többi citrusféle esetében is szokásos tápoldatozást alkalmazzuk.

Hőmérséklet

  • A növény kedveli a meleget.
  • Rendkívül fagyérzékeny.
  • A kertben tartsuk távol az olyan fekvésű szegletektől, ahol a hideg levegő megrekedhet.
  • A fa az extrém hőségre és szárazságra szintén igen érzékeny.

Kártevők

A növény egyetlen jelentős kártevője citrus aknázómoly. Ugyanakkor megtámadhatja számos más gyakori kártevő is, például a levéltetvek. A levéltetvek pedig odavonzhatják a hangyákat, amelyeket szintén tanácsos távol tartani a növénytől.

buddha keze citrom 02

A Buddha keze citrom termésének felhasználása

A termés héja

A nyugati világ konyháiban a termésnek főként az aromás héját használják fel. Íze a citromhéjjal vetekszik. Különleges fogások, desszertek, sőt vodka pikáns kiegészítője, hozzávalója lehet.

A termés belseje

A termés belseje szinte teljes egészében a fehér bélből áll, amelyet például a narancs héja és narancssárga húsa között is láthatunk. Termésének belseje azonban sokkal keményebb, tömörebb, amelyet szilárd albedónak is neveznek. Lédúsnak éppen ezért a legkevésbé sem nevezhető a termés. Magokat sem tartalmaz.

Mindazonáltal a termés fehér belseje ehető, miután a keserű, külső sárga héjat lehámoztuk. Az albedó nagyon enyhe virágos zamatú, és inkább száraz, mint lédús. Ettől függetlenül felszeletelve többek között salátákban is kiválóan felhasználhatjuk.

Kandírozott termés

A termés szétválasztott ujjait megszáríthatjuk és kandírozhatjuk. A kandírozott termés Ázsia-szerte igen népszerű és közkedvelt csemege.

Légfrissítő

A termést sokan egyszerűen az autó vagy a lakás illatosítására használják, ami a vendégek számára is érdekes beszédtémára adhat okot. A citrom árasztotta illat ellenállhatatlanul finom. Vannak, akiket az illata a virágokéra, például az ibolyáéra emlékeztet.

Ajándék

A növény Kínában nagy múltra tekint vissza, igen nagyra becsülik, mivel a kínaiak számára a hosszú élet és a boldogság egyik szimbóluma. Japánban a termés népszerű szilveszteri ajándék, mivel úgy tartják, szerencsét hoz a házra.

Vallási áldozat

A termést egyes helyeken feláldozzák a buddhista templomokban. Erre a célra az imádságra összezárt kezeket formázó termések a legértékesebbek.

Gyógyhatású szer

Ázsiában a hagyományos orvoslásban mint egyes frissítő hatású szerek hozzávalója szerepel.

Érdekesség

Úgy tartják, hogy az ujjas citrom a legrégebben termesztett citrusféle.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR