De nem csak a látványa ejt ámulatba! Ráadásul akár otthon is nevelhetünk belőle gyümölcsöt termő fácskát.
A Buddha keze citrom (Citrus medica var. sarcodactylis) termése olyan, mintha ujjai lennének, ezért ujjas citromként is ismert.
A legfontosabb tudnivalók a Buddha keze citromról
A termés szokatlan alakja valóban lenyűgöző, illata pedig igen intenzív citrusillat. Ha szeretnénk egy saját fácskát, tudnunk kell, milyen különleges igényei vannak a növénynek. Ezeket az alábbiakban nagy vonalakban bemutatjuk.
A Buddha keze citrom termésének külső jellemzői
A termésektől roskadozó Buddha keze citromfa magával ragadó látványt nyújt. A termés elágazó szegmensei sokakat egy kéz ujjaira emlékeztetnek, innen ered a növény neve is. A még apró termés lila, ahogy növekszik, színe zöldre vált, éretten pedig erős, élénksárga színe lesz. Egy-egy termés hossza elérheti a 15-30 cm-t is.
A Buddha keze citrom tenyészideje
Földrajzi területenként, klímánként eltér. A melegebb éghajlatú országokban a kertbe ültetett fák szinte folyamatosan hozzák virágaikat, illetve érlelnek termést.
A mi éghajlatunkon a dézsás megoldás az ideális. Nyaranta kivihetjük a növényt a kertbe, balkonra, egy félárnyékos helye, télen pedig elhelyezhetjük a télikertben, vagy ennek hiányában egy fűtetlen helyiségben. A teleltetés hetei alatt kerüljük a növény túlöntözését, mivel ezt könnyen megsínyli.
Milyen is a Buddha keze citromfa?
- A Buddha keze citromfa megjelenésében hasonlít a többi citrusfélére, azonban némileg eltér azoktól a növekedési habitusát illetően. Összességében akkorára nő, mint egy nagyobb bokor vagy kisebb fa.
- Levelei nagyobbak, mint a legtöbb citrusféléé, hosszúkásak, kissé gyűröttnek hatnak, szélük fogazott.
- Ugyanakkor figyelemre méltó alakú termése az, ami miatt a növény elsősorban kitűnik társai közül. A sokujjú kézhez hasonló termés látványa egyszerre lenyűgöző és hátborzongató. A fán csüngő termés szinte mindenkit ámulatba ejt, aki korábban még nem találkozott hasonlóval.
- Az aromás illatú virágok rózsaszínek vagy fehérek, és kb. kétszer akkorák, mint egy átlagos citrusféle virágai.
A fiatal levelek szintén lilák; a fiatal citromlevelekhez hasonlítanak.
Öntözés
A szabadban tartott fát a nyári hónapokban hetente 2-3 alkalommal öntözzük meg. Az öntözések gyakorisága azonban nagyban függ az időjárástól, illetve attól, milyen az adott mikroklíma. A lényeg, hogy ne hagyjuk a Buddha keze citromfát kiszáradni – nem lesz elnéző a száraz talajjal szemben. A talajra szórt vékony réteg mulcs segít megtartani a nedvességet.
Talaj
A Buddha keze citromfa a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ültetés, átültetés előtt talaját érdemes komposzttal feljavítani.
Fényigény
A növény fényigényes, de félárnyékban is szépen fejlődik.
Tápanyagellátás
Hogy a növény életerős és egészséges legyen, a többi citrusféle esetében is szokásos tápoldatozást alkalmazzuk.
Hőmérséklet
- A növény kedveli a meleget.
- Rendkívül fagyérzékeny.
- A kertben tartsuk távol az olyan fekvésű szegletektől, ahol a hideg levegő megrekedhet.
- A fa az extrém hőségre és szárazságra szintén igen érzékeny.
Kártevők
A növény egyetlen jelentős kártevője citrus aknázómoly. Ugyanakkor megtámadhatja számos más gyakori kártevő is, például a levéltetvek. A levéltetvek pedig odavonzhatják a hangyákat, amelyeket szintén tanácsos távol tartani a növénytől.
A Buddha keze citrom termésének felhasználása
A termés héja
A nyugati világ konyháiban a termésnek főként az aromás héját használják fel. Íze a citromhéjjal vetekszik. Különleges fogások, desszertek, sőt vodka pikáns kiegészítője, hozzávalója lehet.
A termés belseje
A termés belseje szinte teljes egészében a fehér bélből áll, amelyet például a narancs héja és narancssárga húsa között is láthatunk. Termésének belseje azonban sokkal keményebb, tömörebb, amelyet szilárd albedónak is neveznek. Lédúsnak éppen ezért a legkevésbé sem nevezhető a termés. Magokat sem tartalmaz.
Mindazonáltal a termés fehér belseje ehető, miután a keserű, külső sárga héjat lehámoztuk. Az albedó nagyon enyhe virágos zamatú, és inkább száraz, mint lédús. Ettől függetlenül felszeletelve többek között salátákban is kiválóan felhasználhatjuk.
Kandírozott termés
A termés szétválasztott ujjait megszáríthatjuk és kandírozhatjuk. A kandírozott termés Ázsia-szerte igen népszerű és közkedvelt csemege.
Légfrissítő
A termést sokan egyszerűen az autó vagy a lakás illatosítására használják, ami a vendégek számára is érdekes beszédtémára adhat okot. A citrom árasztotta illat ellenállhatatlanul finom. Vannak, akiket az illata a virágokéra, például az ibolyáéra emlékeztet.
Ajándék
A növény Kínában nagy múltra tekint vissza, igen nagyra becsülik, mivel a kínaiak számára a hosszú élet és a boldogság egyik szimbóluma. Japánban a termés népszerű szilveszteri ajándék, mivel úgy tartják, szerencsét hoz a házra.
Vallási áldozat
A termést egyes helyeken feláldozzák a buddhista templomokban. Erre a célra az imádságra összezárt kezeket formázó termések a legértékesebbek.
Gyógyhatású szer
Ázsiában a hagyományos orvoslásban mint egyes frissítő hatású szerek hozzávalója szerepel.
Érdekesség
Úgy tartják, hogy az ujjas citrom a legrégebben termesztett citrusféle.