Mire utal, ha a citromfán mézga jelenik meg?

Mire utal, ha a citromfán mézga jelenik meg?

A szabadban, félárnyékban nyaraló növényt csúfította el.

Olvasónknak van egy szép citromfája, amely már többször termett, az elmúlt nyáron is hozott 3 nagyobb gyümölcsöt.

Az öröme azonban nem volt teljes, mivel a növény ágain és levelein ragacsos, mézgaszerű anyag jelent meg, amely le is csepegett a fa alá. Azóta is azon töri a fejét, hogy vajon mi lehet ennek az oka?

A fa egyébként – a nyári hónapokat kivéve – szobában van, ahol több alkalommal jelentek meg már rajta pajzstetvek. Ezeket olvasónk szorgalmasan irtotta, egyrészt permettel, másrészt kenőszappanos lemosással.

citromfan mezga 02

A levelekről lecsöpögő mézga a pajzstetvektől származik, azok termelik. Sajnos úgy tűnik, a fáról nem sikerült azokat maradéktalanul kiirtani. Amikor a szabadban van a citromfa, használjuk ki a lehetőséget és kezeljük le 2-3 alkalommal, 8-10 napos időközzel Mospilan felszívódó hatású rovarölő szerrel. A pajzstetvektől csak felszívódó rovarölő szeres sorozatos kezeléssel tudunk megszabadulni, mivel ezek a szerek a rejtetten élő pajzstetveket is elérik, így azok is elpusztulnak. A permetléhez feltétlenül tegyünk tapadásfokozó szert. Mielőtt a citromfát visszatelepítjük a szobába, feltétlenül még a szabadban permetezzük le a Mospilannal, előzzük meg annak behurcolását a lakásba.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?