Mire utal, ha a citromfán mézga jelenik meg?

Mire utal, ha a citromfán mézga jelenik meg?

A szabadban, félárnyékban nyaraló növényt csúfította el.

Olvasónknak van egy szép citromfája, amely már többször termett, az elmúlt nyáron is hozott 3 nagyobb gyümölcsöt.

Az öröme azonban nem volt teljes, mivel a növény ágain és levelein ragacsos, mézgaszerű anyag jelent meg, amely le is csepegett a fa alá. Azóta is azon töri a fejét, hogy vajon mi lehet ennek az oka?

A fa egyébként – a nyári hónapokat kivéve – szobában van, ahol több alkalommal jelentek meg már rajta pajzstetvek. Ezeket olvasónk szorgalmasan irtotta, egyrészt permettel, másrészt kenőszappanos lemosással.

citromfan mezga 02

A levelekről lecsöpögő mézga a pajzstetvektől származik, azok termelik. Sajnos úgy tűnik, a fáról nem sikerült azokat maradéktalanul kiirtani. Amikor a szabadban van a citromfa, használjuk ki a lehetőséget és kezeljük le 2-3 alkalommal, 8-10 napos időközzel Mospilan felszívódó hatású rovarölő szerrel. A pajzstetvektől csak felszívódó rovarölő szeres sorozatos kezeléssel tudunk megszabadulni, mivel ezek a szerek a rejtetten élő pajzstetveket is elérik, így azok is elpusztulnak. A permetléhez feltétlenül tegyünk tapadásfokozó szert. Mielőtt a citromfát visszatelepítjük a szobába, feltétlenül még a szabadban permetezzük le a Mospilannal, előzzük meg annak behurcolását a lakásba.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR