Ne várd meg, míg lehullik a citrom a fáról

Ne várd meg, míg lehullik a citrom a fáról

Az idő előtti citromhullás nagy fájdalom, hiszen olyan régóta érett és szerettük volna teljes-nagy-sárga valójában is megcsodálni a termést. Szerencsére van ellenszer... és most nem a gémkapocsra gondolunk.

Amikor a citromfa ledobja a gyümölcsét, avagy hogyan előzzük meg az idő előtti gyümölcshullást?

Általánosságban elmondható, hogy teljesen természetes jelenség, ha a citromfa (más citrus esetén is így van!) néhány szem gyümölcsöt lehullajt, ez esetben aggodalomra nincs ok. Vannak azonban olyan esetek, amikor a citromhullás mértéke igen jelentős. Lássuk, hogyan tudjuk ezt megelőzni!

Ha tehát az a gondunk, hogy a citrusfánkról potyog a termés, mindenekelőtt sorba kell vennünk a lehetséges okokat. Hogy melyek lehetnek ezek? Máris kiderül!

Citrus

Mi okozza a citrom lehullását?

Általában akkor lehet látni fáról lepotyogó citromot, ha a fa több gyümölcsöt nevel, mint amennyit elbír. Egy citromfa rendszerint három körben hullajthatja le a gyümölcsét. Első alkalommal akkor, amikor a virágok 70-80 százaléka anélkül hull le a fáról, hogy a terméskötődés megtörtént volna. Kb. egy héttel később a borsó nagyságú gyümölcskezdeményeit veszítheti el a fa.

Gyümölcskezdemények

Harmadik körben tavasszal figyelhető meg gyümölcshullás, amikor a citromok körülbelül akkorák, mint egy-egy golflabda. Hacsak a korai gyümölcshullás nem túlzott mértékű, egyik esetben sem kell aggódnunk.

Sok esetben a citromfa gyümölcsvesztése olyan környezeti tényezőkre vezethető vissza, amelyeket nem tudunk befolyásolni. A hirtelen hőmérsékletváltozás és a heves esőzések például gyakran okoznak korai gyümölcshullást.

Citrom

A citromhullás megelőzése

Van olyan esetek, amikor megelőzhetjük a még fejlődésben lévő citromok lehullását, ha annak oka a helytelen öntözés vagy tápoldatozás, a túlzásba vitt metszés vagy a különböző rovarok támadása.

A szabadban tartott citromfát akkor öntözzük meg, ha az adott héten lehullott eső mennyisége kevesebb mint 40-50 mm. A vizet lassan juttassuk ki a növény talajára, hagyjuk, hogy a föld felszívja. Akkor hagyjuk abba, ha látjuk, hogy a citromfa konténerének alján elkezd távozni a felesleg. Ha nehéz, agyagos a talaj, várjunk legalább 20 percet, majd ismét locsoljuk meg a földet. Ne feledjük azonban, hogy a túl sok víz kimossa a tápanyagokat a talajból, és stresszhatásként éri a növényt.

A citrusfélék számára az az ideális, ha kellő arányban jutnak nitrogénhez és más szükséges makrotápanyagokhoz, valamint különböző mikrotápanyagokhoz. Minden szükséges tápanyagot meg tudunk adni egy, a citrusfélék számára kifejlesztett tápoldat alkalmazásával. A legjobb eredmény elérése érdekében kövessük a használati útmutatót.

A liszteskék, levéltetvek, pajzstetvek és atkák időnként elszaporodhatnak a citromfán. Ezek a kártevők ritkán okoznak komoly károkat, viszont előidézhetnek korai gyümölcshullást, illetve a gyümölcsök foltosságát. Használjunk a célnak megfelelő lemosópermetezéshez használt szert a tél végén és kora tavasszal, amikor a rovarok lárva- vagy "mászó" állapotban vannak. A kisebb fák esetén egy erős zuhannyal eltávolíthatjuk a rovarok egy részét, mindazonáltal jó hasznát vehetjük a rovarölő szappannak vagy margosaolaj spraynek, amelyek hatékonyak lehetnek a kifejlett rovarok ellen.

Hagyjuk, hogy a citromfánk metszés nélkül szabadon nőjön, amennyire csak lehetséges. Eltávolítani az elhalt, sérült vagy beteg ágakat távolítsuk el szükség szerint, de ha muszáj a fa növekedésének korlátot szabnunk, a lehető legkevesebb vágást ejtsük a az ágain!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR