Gyurinak volt ötlete: egzotikus lekvárt mutat be, ami még a grill ételeknek is harmonikus ízt ad. Íme a recept, ha finom lekvárt szeretnél főzni!
Egzotikus gyümölcsökből is nagyszerű lekvárt lehet készíteni, próbáld ki ezt a csilis ananászlekvárt. Grill pecsenyék, sajtok, pástétomok mellé ajánljuk. Mártogathatunk bele kókuszba panírozott sült rákot, rántott halat vagy rántott sajtot, de grillcsirke falatkákat is tunkolhatunk vele.
Hozzávalók
- 2 kg ananász
- 20-30 dkg cukor
- 1 db csilipaprika
- 1 liter narancslé
- fél citrom leve
- 2 teáskanál pektin
Elkészítés
Az ananászok héját vágjuk le, cikkezzük fel és a közepében található fás részt vágjuk ki. Az ananász húsát aprítsuk fel falatnyi darabokra. Vágjuk kétfelé a csilit, majd az ereit metsszük ki, aprítsuk kis kockákra és tegyük az ananászhoz. (A csili pucolásához használjunk gumikesztyűt!)
Tegyük egy lábasba, öntsük rá a narancslevet és főzzük 15 percig. Keverjük össze a cukorral a pektint, adjuk a megfőtt ananászhoz, ízesítsük citromlével, majd kézi mixerrel egy kicsit pürésítsük. Forraljuk jól össze, utána töltsük tiszta lekvárosüvegekbe. Állítsuk azonnal fejre pár percre a lezárt üvegeket, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.
Kínálhatjuk marhából, kacsából készült sültekhez, rántott és grillezett sajtokhoz, pástétomokhoz, hideg sültekhez, füstölt halakhoz.
A lekvárhoz itt vásárolhatsz befőttes üveget, az elkészítéshez pektint és citromsavat. A termékből a Lekvárosházban is vásárolhatsz.