Milyen növények landolnak a magyarok tányérján hétvégén? – A legnépszerűbb zöldségek toplistája

Milyen növények landolnak a magyarok tányérján hétvégén? – A legnépszerűbb zöldségek toplistája

Ha megkérdezzük az olvasókat, milyen növényeket fogyasztanak a vasárnapi ebédnél, a válaszok széles skálán mozognak, de egy dolog biztos: a zöldségek és gyümölcsök meghatározó részei a hétvégi menünek. Akár húsleves, pörkölt, rakott krumpli, vagy épp egy friss saláta kerül az asztalra, az alapanyagok között szinte mindig megtaláljuk a hagymát, répát és burgonyát. Na, de mi van még ott? Nézzük meg, milyen növények színesítik a tányérjainkat hétvégente, és egy toplistával koronázzuk meg az étlapot!

Magyar kulináris szokások – egy kis zöldség sosem árt

A magyar konyhában a zöldségek nemcsak köretként vagy levesben jelennek meg, hanem gyakran maguk a főszereplők is lehetnek. Gondoljunk csak a klasszikus zöldséglevesre vagy a rakott ételekre, ahol a burgonya, répa, paprika és a zöldborsó mind fontos szerepet játszanak. A hétvégi ebédek általában kiadósak, hiszen a család ilyenkor összegyűlik, és mindenki kitesz magáért a konyhában. A menü persze változó, de van néhány növény, amely szinte minden magyar háztartásban állandóan szerepel a bevásárlólistán.

A legnépszerűbb növények hétvégére – Top 10 lista

Készítettünk egy listát a leggyakrabban emlegetett növényekről, és néhány érdekességet is fűzünk hozzájuk. A lista természetesen nem teljes, de garantáltan megidézi a vasárnapi ebédek hangulatát!

1. Burgonya

A burgonya szinte minden hazai asztalon ott van, legyen szó krumplipüréről, rakott krumpliról vagy egyszerű sült krumpliról. Érdekesség, hogy a világon több mint 4000 fajtája létezik, de Magyarországon főleg a sárga húsú és a rózsaszín héjú fajtákat használják.
Tuti tipp: a rakott krumplihoz a magyarok előszeretettel használnak füstölt kolbászt, és persze egy kis tejfölt sem szabad kihagyni!

milyen novenyek landolnak 03

2. Hagyma

A vöröshagyma és fokhagyma a magyar konyha két elmaradhatatlan alappillére. Lehet szó pörköltről, levesről vagy egy egyszerű zsíros kenyérről, a hagyma mindig jól jön. Tudtad, hogy a fokhagyma nemcsak ízesíti az ételeket, hanem remek immunerősítő is?
Tipp: használj hagymát bármilyen pörkölt vagy szaftos hús alapjához, az íze mennyei lesz!

3. Sárgarépa

A sárgarépa édes íze és élénk színe minden levesben és pörköltben üdvözölt vendég. A magyarok egyik kedvence a húsleves, amelyben a sárgarépa mellett szinte kötelező elem a petrezselyem és a zeller is. Érdekesség: a répa eredetileg lila volt, a narancssárga változatot később nemesítették ki.
Tipp: próbáld ki a sült sárgarépát mézzel és kakukkfűvel – igazi ínyencség!

4. Paprika

A magyar paprika hírneve világszerte ismert, de kevesen tudják, hogy a zöldpaprika és a pritaminpaprika is elengedhetetlen a magyar konyhában. Legyen szó lecsóról, töltött paprikáról vagy éppen paprikás csirkéről, mindig szükség van rá.
Tipp: a friss, ropogós zöldpaprika tökéletes egy könnyed salátához is.

5. Paradicsom

A paradicsom igazi nyári sláger, de a hétvégi ételekben is előszeretettel használják a magyarok. Gondoljunk csak a lecsóra, ahol a paprika mellett a paradicsom is főszerepet kap.
Tipp: a paradicsomlevet vagy frissen aprított paradicsomot adjuk pörkölt alaphoz – garantáltan feldobja az ízét!

milyen novenyek landolnak 05

6. Zeller

A zeller nemcsak levesekben vagy salátákban, de akár püréként is megállja a helyét. Az erős íze miatt nem mindenki kedveli, de aki egyszer megszerette, az nem tud nélküle főzni.
Tipp: a zellerzöldet se dobjuk ki, hiszen kiváló ízfokozó, például húslevesekben.

7. Káposzta

A savanyú káposzta minden magyar háztartásban ott van, főleg télen. A töltött káposzta egy igazi klasszikus, ami szinte minden családi ünnepen és vasárnapi ebéden megjelenik.
Érdekesség: a savanyú káposztát már a római légionáriusok is ismerték, és nemcsak az íze, hanem a benne lévő vitaminok miatt is fogyasztották.

milyen novenyek landolnak 02

8. Cékla

A cékla remek antioxidáns, és sokan szeretik salátaként vagy akár savanyúságként is fogyasztani. Érdekesség, hogy a céklát már az ókori görögök is termesztették, és nemcsak a gyökerét, hanem a leveleit is ették.
Tipp: a sült céklát egy kis kecskesajttal és balzsamecettel tálalva igazi gourmet fogás lehet.

9. Zöldborsó

A zöldborsó gyakran kerül levesekbe, de rakott ételekben és köretekben is kedvelt alapanyag. Tavasszal frissen szedhetjük, de mivel rövid a szezonja, a későbbi hónapokban gyakran már a fagyasztóból elővéve használjuk a főzéshez.
Tipp: a zöldborsós rizs, azaz a rizibizi, vagy a zöldborsó főzelék gyerekkorunk nagy kedvence, amit érdemes újra felfedezni.

10. Sütőtök

A sütőtök igazi őszi kedvenc! Süteményekben, levesekben vagy egyszerűen sütve is megállja a helyét. Érdekesség: a sütőtök tele van A-vitaminnal, így a hidegebb hónapokban is segít megőrizni a szervezet egészségét.
Tipp: a sütőtökkrémleves egy kis pirított maggal megszórva igazi komfortétel lehet a hűvösebb napokon.

milyen novenyek landolnak 04

Még néhány gondolat a hétvégi növényfogyasztásról

A hétvégi ebédek sokszor nagy családi összejövetelek, ahol a növények, zöldségek és gyümölcsök mindig jelen vannak. Legyen szó húslevesről, rakott ételekről vagy egy finom salátáról, a magyar konyha gazdag választéka biztosítja, hogy soha ne legyen unalmas a menü. Érdemes kísérletezni a receptekkel, és új növényeket is felvenni az étrendbe – a lehetőségek végtelenek!

Egy biztos: mi, magyarok szeretjük a jó ételeket, és ezt nemcsak a húsfélékkel, de a változatos növényi alapanyagokkal is bizonyítjuk. Ha legközelebb vasárnapi ebédre készülsz, gondolj erre a listára, és próbálj ki valami újat is!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR