Ráadásul évekig eláll.
Mátyásné Erika a Kertészkedők Klubjában osztotta meg az éppen elkészült házi delikát fotóját. Évek óta sajátkezűleg készíti a család ételízesítőjét, ő mondja el a következőkben, hogy pontosan hogyan:
Évekkel ezelőtt (4-5 éve) egy kedves ismerősömtől kaptam a delikát receptjét. Úgy gondoltam, hogy elkészítem én is, mivel házi, ezért csak jobb lesz, mint a bolti. Azóta minden évben készítem.
A saját kertünkben nem sok mindent termesztünk, inkább csak paprikát és paradicsomot szoktunk. A delikáthoz a zöldségeket a piacon szerezzük be. Általában 5-6 kg zöldségfélét használunk fel. A két gyermekem családjának is jut belőle bőven.
A recept a következő, ez az alaprecept:
- 1/2 kg sárgarépa
- 1/2 kg zöldség
- 1/4 kg hagyma
- 1/2 kg paprika
- 1/4 kg kelkáposzta
- 1/2 kg édes káposzta
- zeller
- karalábé
- karfiol
- zeller- és zöldséglevél
- kilogrammonként 20 dkg só
A különféle zöldségek aránya nem szigorú, bármelyiket lehet változtatni, ki hogyan szereti vagy mennyi hozzávalója van.
A nyersanyagokat megpucoljuk és darabokra vágjuk, hogy beleférjenek a darálóba. Ha lehetséges, elektromos darálóval daráljuk le, mert a kézivel elég nehéz ezeket a nyers zöldségeket, főleg a káposztát. A férjem mindig segít ezekben a munkálatokban.
Amikor ledaráltuk, akkor szoktam lemérni pontosan, hogy hány kg, mivel annak arányában teszem bele a sót. Kicsit hagyom állni, úgy 1-2 órát.
Aztán forró vízzel kimosott üvegekbe rakjuk, mindegyiknek a tetejére teszünk egy kis olajat és úgy zárjuk le. Tartósítószert nem rakunk bele, mivel a só tartósítja. A használatakor, főzéskor is figyelni kell a só arányára, mivel ez már egyébként is elég sós.
Egyébként semmilyen különösebb odafigyelést nem igényel, csak annyit, hogy egészségesek és tiszták legyenek a zöldségek, és persze az üvegek, amibe elrakjuk.
Sokáig eláll, például én most egy két évvel ezelőtti elrakottat használok, és teljesen jó (véletlenül megmaradt).
Főleg levesekbe, pörköltekbe és olyan ételekbe használjuk, amikbe egyébként is tennénk ételízesítőt.