Milyen növényekkel tehetjük még ünnepibbé a karácsonyi időszakot?

Milyen növényekkel tehetjük még ünnepibbé a karácsonyi időszakot?

Íme a legnépszerűbb karácsonyi növények listája!

A karácsonyi ünnepek közeledtével rendszerint igyekszünk minél szebben feldíszíteni az otthonunkat. A népszerű dekorációk közé tartoznak az élő, cserepes növények is, amelyekkel tovább fokozhatjuk a várakozással teli, meghitt hangulatot. Lássuk, melyek erre a célra a leghagyományosabb, legközkedveltebb fajták!

A karácsonyi növények gondozása

Meglepő módon az év végi ünnepekhez kapcsolódó növények legtöbbje trópusi eredetű. Ez lényegében azt jelenti, hogy a szobanövényekhez hasonlóan kell gondoznunk azokat, nem pedig úgy, ahogyan azt a fagytűrő, hó- és télálló növényekkel tennénk. Ne feledjük, hogy az alábbi listában szereplő valamennyi karácsonyi növény meglehetősen érzékeny, kényes, ezért nem szabad például huzatos helyre állítanunk a cserepüket.

A karácsony növényei

Mikulásvirág

A karácsonyi ünnepkör talán legszélesebb körben ismert növénye a mikulásvirág. Míg kezdetben az élénkvörös virágzati felleveleivel és sötétzöld színű leveleivel díszítő fajta hódította meg a növénybarátok szívét, manapság számos, különböző színű (fehér, sárga, rózsaszínű) fellevelekkel rendelkező változatot beszerezhetünk. A növényárudák gyakran még ennél is tovább mennek: a mikulásvirág leveleit gyakran befestik vagy csillámporral szórják be.

karacsony novenyei 02

Amarillisz

Az amarillisz szintén népszerű karácsonyi növény. Magas, kecses hagymás növény, amely hatalmas, trombita alakú virágaival méltán válhat az ünnepi asztal fő díszévé. Az ünnepek előtt rendszerint a piros virágú fajták kaphatók az üzletekben, de léteznek fehér, rózsaszín, narancssárga szirmú fajták is. A szirmok gyakran csíkosan vagyn foltosan mintásak.

karacsony novenyei 03

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz nem véletlenül kapta a nevét: legtöbbször karácsony táján virágzik. Ha a karácsonyi kaktuszunk már idősebb, megfigyelhetjük, hogy valójában inkább november tájára esik a virágzás. Függetlenül azonban a virágzás idejétől, igen népszerű pozsgás növényről van szó, amelynek bájos virágai apró karácsonyfadíszekként csüngnek a hajtások végén.

karacsony novenyei 04

Rozmaring

Bár a rozmaring egyelőre még kevésbé ismert mint karácsonyi növény, ismét kezd divatba jönni mint a téli időszak egyik dekoratív kísérője. A hagyomány szerint a gyermek Jézus ruháit rozmaringbororra tették száradni. A keresztények úgy hitték, hogy szerencsét hoz karácsonykor a rozmaring illatát érezni. Napjainkban gyakori az üzletekben a karácsonyfa alakúra metszett rozmaringbokrocska.

karacsony novenyei 05

Magyal

Nem jellemző, hogy a rendszerint sövénynek ültetett magyalt a téli ünnepek előtt élő, cserepes növényként árusítanák. Ehelyett inkább a tűzpiros bogyókkal telerakott, fényeszöld, szúrós levelű ágakat használjuk fel karácsonyi dekorációként.

karacsony novenyei 06

Fagyöngy

A félélősködő, örökzöld fagyöngy szintén igen népszerű téli növény, amellyel jellemzően a karácsonyi időszakban díszítjük az otthonunkat. A gyógynövényként is felhasznált fagyöngy gazdanövényén gömbölyű bokrot alkot.

karacsony novenyei 07

Karácsonyfa

A karácsonyi növények listája nem lenne teljes az ünnepi otthon fókuszpontját alkotó karácsonyfa nélkül. Kivágott vagy gyökeres karácsonyfának az alábbi fenyőfélék a legideálisabbak:

karacsony novenyei 08

  • duglászfenyő
  • balzsamfenyő
  • Fraser-jegenyefenyő
  • Nordmann-fenyő
  • erdeifenyő
  • kanadai simafenyő
  • közönséges lucfenyő
  • szürke luc
  • ezüstfenyő

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR