Három fontos tipp az amarillisz sikeres virágzásához!

Három fontos tipp az amarillisz sikeres virágzásához!

Háromféleképpen is elérhetjük, hogy az amarilliszünk csodás virágokat hozzon.

A szobanövényként tartott amarillisz (Hippeastrum)  gondozása szerencsére nem nevezhető bonyolultnak, ráadásul igen hálás, kifizetődő vállalkozás.

Októbertől februárig az amarilliszt tartsuk tehát benti növényként: a hagymáit ültessük cserepekbe. Ha minden jól megy, az elültetést követő 8 hét elteltével csodás élményben lesz részünk: az amarillisz hatalmas, trombita alakú virágokkal örvendeztet meg bennünket.

Számos amarilliszfajta közül választhatunk, a kínálat igen gazdag: a törpe változatok például mindössze 20 cm magasra nőnek, míg egyes fajták magassága az akár 70-75 cm-t is elérheti. Igényeiket, gondozásukat tekintve alapvetően nincs köztük különbség. Nem árt tudnunk róla, hogy az amarillisz minden része mérgező a macskákra, ezért olyan helyen tartsuk a növényt, ahol bundás kedvenceink nem férhetnek hozzá.

Három hasznos tippel is tudunk tehát szolgálni azzal kapcsolatban, hogyan érhető el, hogy az amarilliszünk a lehető legszebben virágozzon.

amarillisz 3 tipp 03

1. Használjuk a megfelelő komposztot

A törpéktől az óriásokig valamennyi amarillisz környezeti igényei megegyeznek. Ez azt jelenti többek között, hogy a meleg, világos helyen történő elhelyezést, valamint a tápdús, jó vízáteresztő képességű ültetőközeget részesítik előnyben. Hogy ezt teljesíteni tudjuk, univerzális célú komposztba keverjünk homokot és komposztálódott avart, vagy érett szerves trágyát.

2. A hagyma keményen álljon a földben

Az amarillisz fejlődése szempontjából az a kedvező, ha a hagymája nem lazán, hanem jó keményen áll a földben. Nagyobb méretű cserepet válasszunk, mivel a szárnak és virágoknak jelentős súlyuk lesz. Elképzelhető, hogy a virágszárakat ki kell majd karóznunk.

amarillisz 3 tipp 02

3. Alkalmazzunk szakaszos ültetést

6-8 hetet vesz igénybe, amíg a hagyma cserépbe ültetését követően az amarillisz szirmot bont. Ha tehát egymást követő több alkalommal ültetünk hagymákat, elérhetjük, hogy akár húsvétig virágozzanak a növényeink. Ha azt szeretnénk, hogy biztosan legyen karácsonykor nyíló amarilliszünk, szeptember-októberben mindenképpen ültessünk amarilliszhagymát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR