A leggyakrabban használt zöld fűszernövények kiválóan megteremnek cserépben, és ha alkalmazunk néhány trükköt, akkor a konyhapulton is termeszthetjük őket.
Márpedig nekünk is lesz fűszerkertünk! - mondta anyuka a kilencedik emeletről, amikor eszébe jutott, hogy a gulyásba kéne még egy kis petrezselyem zöldje. Bevetette a "vissza a természethez" feliratú balkonládát ötféle maggal, és kíváncsian várta az eredményt. Azóta az egész ház csodájára jár.
Rousseau az emeleten
Magyarországon, főleg a fővárosban nagyon sok család kényszerül arra, hogy igencsak mesterséges, "panelos" körülmények között éljen. Ha nagyobb volumenű átépítések nem is lehetségesek, felmerül az igény a kisebb változtatásokra, a természet visszacsempészésére ezekbe a lakásokba.
Ilyen változtatást jelentenek a balkonon, illetve az ablakban nevelt kettős hasznosítású növények. A kettős hasznosítás a zöld díszítő értékében, valamint a konyhai felhasználásban nyilvánul meg.
Az is tény, hogy sok ember szívesebben megy a saját maga által gondozott konyhakertbe, mint a bevásárlóközpontba vagy a piacra. További előnye ezeknek a balkonon létrehozott fűszerkertnek, hogy az adott körülmények között gyorsan és egyszerűen előállítható vitaminforrásra teszünk szert koratavasszal. És persze a kertész vénával rendelkezők számára sem utolsó szabadidős foglalatosság.
Vízkultúra a konyhában
Gyorsan csírázó fűszernövényeket nevelhetünk vízkultúrában is; ehhez akár készen is vásárolhatunk csíráztató tálkákat. A tálkához tartozik egy eltávolítható szűrő rész, amelyre egyenletesen elhintjük a magokat. A szűrő pontosan a víztükör felszínén tartja a magvakat. Ha a víz párolog, és az edényben csökken a vízszint, akkor utána kell töltenünk, nehogy kiszáradjanak az érzékeny csírák.
Néhány nap alatt kicsíráznak a magvak, és egy-két hét elteltével elérik a pár cm-es nagyságot. Ha már kifejlődtek az első leveleik, akkor egy ollóval óvatosan megkezdhetjük az aratást. Van rá esélyünk, hogy a visszavágás után a magvak tovább hajtanak, és folyamatosan takaríthatjuk be az apró növényeket. A zsázsának, amelyik az egyik legfürgébben csírázó növény, elsősorban fűszer értéke van, így leginkább szendvicsek díszítésére használhatjuk.
A legérdekesebb vízkultúrás tálakat úgy alakíthatjuk ki, hogy vegyesen vetjük bele a magvakat. Figyeljünk arra, hogy hasonló csírázási sebességű és növekedési erélyű fajokat vessünk csak azonos csíráztató tálba.