Mit és mikor ültethetek a magaságyba?

Mit és mikor ültethetek a magaságyba?

Áttekintés a szezonra.

A magaságyásból egész évben bőven szüretelhetünk, ha jól átgondolt ültetési tervvel rendelkezünk. Ennek a termesztési módnak az előnye az, hogy a növények alulról természetes fűtést kapnak, ezért már korábban kezdhetünk ültetni és meghosszabbíthatjuk a szezont. Ha még gyapjúfólia borítást is kap, akkor az extra védelem miatt további előnyökkel jár a magaságyás.

magasagyba mit mikor 03

Tekintsük át az évet!

Március/április eleje:

A kora tavaszi zöldségeket már vethetjük: ide tartozik a retek, a rukkola, a spenót, a petrezselyem, a leveles saláta.

magasagyba mit mikor 06

Április vége:

A retekhez és társaihoz csatlakozhatnak a hagymafélék, a tavaszi hagyma és a póré.

Május:

Itt az idő kiültetni az előnevelt, vagy kertészetben vásárolt palántáinkat. A paradicsom, az uborka, a cukkini, a paprika, a chili kikerülhet a magaságyásba.

magasagyba mit mikor 02

Június/július:

A nyári meleg jót tesz a brokkolinak, karfiolnak, karalábénak és sárgarépának.

magasagyba mit mikor 05

Augusztus:

Itt az ideje az őszi salátákat, például a radicchiót vagy az endíviát elvetni!

Szeptember/október:

A fagyra nem érzékeny zöldségek ideje: ilyenkor is lehet ültetni a rukkolát, a zellert, a petrezselymet.

Decemberig:

Amennyiben szüretelés után takarófóliával látjuk el az ágyat, nem fognak kimosódni a talajból a tápanyagok. De ha szeretnénk, még télen is de gondoskodhatunk ültetésről: a klasszikus téli saláták, mint az endívia, a madársaláta, a mángold vagy a spenót, még a hideg időszakban is vitaminforrást jelentenek.

magasagyba mit mikor 07

A következő szezon előkészítéseként zöldtrágyát vethetünk. Erre kitűnőek például a hüvelyesek, a amelyek megkötik a talaj nitrogénjét. A télálló zöldtrágya növényeket, például a lóherét vagy a baltacimet hagyjuk kifejlődni, majd a maradványokat dolgozzuk be a talajba.

Köztudott, hogy léteznek olyan fajok, amelyek kedvelik egymás társaságát, jól termeszthetőek együtt. A vegyeskultúránál figyelni kell arra, főként a magaságyásban, ahol korlátozott a hely a gyökerek számára, hogy ne ültessünk egymás mellé olyan zöldségeket, amelyek lassítják, gyengítik egymás növekedését.

Ideális társnövénye például a paradicsomnak a fokhagyma, a karalábé, a sárgarépa és a saláta, a madársaláta a retekkel és a szamócával, a karalábé az uborkával, szamócával, retekkel, salátával, spenóttal érzi magát jól.

magasagyba mit mikor 04

Mindig figyelembe kell venni a vetésforgót is - ez segít megakadályozni a betegségek terjedését. Például a káposztaféléket nem szabad ugyanott termeszteni a következő évben.

A kertészek a tápanyagfogyasztás alapján különbséget tesznek az erős, közepes és gyenge fogyasztású növények között. Az első évben a magaságyásban ajánlatos az erős fogyasztásúak közül választani: paradicsom, papprika, uborka, cukkini, tökfélék, burgonya, káposzta. A második évben a közepes igényűeket válasszuk, például a retket, salátát, pórét, hagymát, sárgarépát, karalábét, szamócát, céklát. A harmadik évben jönnek a közepes és a kisebb tápanyagigényűek. A negyedik évben már csak az utóbbiakat ültessük: a madársalátát, a fűszernövényeket, a hüvelyeseket, a retket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR