Műfecskefészek és fecskepelenka: így segítsünk a hasznos madarainknak

Műfecskefészek és fecskepelenka: így segítsünk a hasznos madarainknak

Veszélyben a fecskék!

Az utóbbi napokban sok helyen olvashattuk, hallhattuk, hogy a fecskék veszélyben vannak, akár már jövőre eltűnhetnek hazánkból. Az 1-2 millió fecske „kiiktatásával” vészesen felszaporodhatnak a különböző rovarok, köztük a károsítók és a közutálatnak örvendő szúnyogok is. A fecskék számának drasztikus csökkenését a mezőgazdasági vegyszerezés és a klímaváltozás mellett maga az ember okozza azzal, hogy a fészkeket leveri, mert nem bírja elviselni, hogy a madár piszkít és csicsereg.

Itt az ideje a szemléletváltásnak, és annak a kampánynak, amely a fecskék megmentését célozza. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatóanyagokkal és különböző eszközökkel siet a fecskék segítségére.

mufecskefeszek fecskepelenka 04

Vonzó megoldás: műfecskefészek

A füsti- és molnárfecskeállomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése. Ehhez kínálnak segítséget a műfecskefészkek. Vonzó megoldás lehet, de sajnos nem mindig érjük el vele a célt, ugyanis ott, ahol nincs lakott fecskefészek, ahonnan eltűntek vagy évek óta hiányoznak a fecskék, a kihelyezett műfészkeket a madarak gyakran évek alatt sem, vagy csak kis valószínűséggel foglalják el.

mufecskefeszek fecskepelenka 02
Fotó: Orbán Zoltán

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a mesterséges füsti- és molnárfecskefészkeket elsősorban lakott fecskefészek mellé, kisebb-nagyobb működő fészektelepek bővítésére helyezzük ki (a molnárfecskefészket a plafonig emelve, a füsti fecskéét a plafontól 8-10 cm-el lejjebb rögzítve). A nyerscserép-színű műfészkek a fal színére színezhetők, meszelhetők, de eredeti állapotukban is elfoglalják a madarak. A fészkeket egyesével, de telepekben is kihelyezhetjük.

mufecskefeszek fecskepelenka 03
Fotó: Orbán Zoltán

A fecskék évente kétszer költenek: az első költés április-májusban, a második június-júliusban kezdődik. Ehhez igazodva a kora tavasztól a nyár közepéig kihelyezett fészkekben, telepekben még az évben lehet költés, de az sem probléma, ha valaki csak ősszel vagy télen tudja telepíteni az eszközöket, mert ezeket a következő költési szezontól már birtokba tudják venni a madarak.

mufecskefeszek fecskepelenka 05

Létesíts sárgyűjtőhelyet

A fecskék műfészkekbe költözését, visszatelepülését segítheti az is, ha a közelben sárgyűjtőhelyet is létesítünk, mert fészeképítőanyag hiányában a sár csillogása vonzza a madarakat. Különösen a városokban lehet gond a sár hiánya! Az itt gyűjtött fészekanyaggal a madarak gyakran kiegészítik a műfészkeket is (a molnárfecske például felfalazza a nyitott füsti fecske műfészkeket), illetve a műfészkek mellé természetes sárfészkeket is építenek.

Különösen a városlakó molnárfecskére jellemző (a füsti fecske inkább a tanyasi és falusi környezetet, az istállók közelségét kedveli), hogy ablak- és erkélybeugrókba, akár a sokadik emelet magasságába építi fészkeit, ezért a műfészkeket nyugodtan alkalmazzuk panel- és irodaházakon is.

mufecskefeszek fecskepelenka 06
Fotó: Orbán Zoltán

Ürülékpotyogtatás ellen fecskepelenka

A fecskefészkek leverésének, megszüntetésének legfőbb oka az ürülékpotyogtatás, piszkítás. Ez a probléma egyszerűen orvosolható a fecskepelenka használatával.

Ez a madárvédelmi higiéniai kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30x20 cm körüli fa, fém vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá szerelünk fel. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad. A fecskepelenkáról akár a költési időszakban szükség szerint többször is, de ősszel mindenképpen távolítsuk el a száraz, felhalmozódott ürüléket. Ha nagyon muszáj, a fecskepelenka aktív fészkek alá is felfúrható, felszegelhető, a néhány perces zavarás szinte bizonyosan nem zavarja a madarakat. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy ne tojásos állapotában zajongjunk a fészeknél, várjuk meg a fiókák kikelését, mert a fiókás fészkeket már nem hagyják ott a madarak.

A cikkhez az anyagot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról, tájékoztató anyagából vettük át. A honlapon számos segítség, információ található a fecskék védelméhez, továbbá a boltban megvásárolható a műfecskefészek és a fecskepelenka is, ide kattintva:

Fészket pedig Te is építhetsz nekik a következő módon:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR