Mogyoróhagyma: rendet rak a gyomrodban

Mogyoróhagyma: rendet rak a gyomrodban

Íze pikáns és kevésbé csíp. Lecserélnéd a vöröshagymát vele?

A mogyoróhagyma vagy más néven salotta, salottahagyma, aszkalóni hagyma, nemes hagyma, tudományos nevén Allium ascalonicum, a hagymafélék népes családjának egyik egyre nagyobb ismertségre szert tevő tagja.

Feltehetően Közép- vagy Délkelet-Ázsiából származik, ahonnan Indián, illetve a Földközi-tenger keleti országain keresztül hozzánk is eljutott. Európában a francia konyhát hódította meg először. Dél-Indiában "kis hagymának" nevezik és igen széles körben, nagy mennyiségben használják.

mogyorohagyma 02
U.S. Department of Agriculture

Frissen főzéshez használjuk, de savanyúság is készíthető belőle. Apróra vágva, olajon megpirítva az ázsiai konyha közkedvelt ételízesítője. A közönséges hagymánál kisebb, íze pedig enyhébb, lágyabb annál. Héjának színe lehet vörös, lila vagy szürkés, alakja kerekded vagy hosszúkás. Száraz, hűvös helyen (például kamrában), lehetőleg kosárban tároljuk. Nem keverendő össze a sonkahagymával. Megfelelően előkészített kerti talajban szépen fejlődik.

mogyorohagyma 03
Annie Mole

mogyorohagyma 04

A hagymához és a fokhagymához hasonlóan szeletelésekor olyan anyagok szabadulnak fel benne, amelyek irritálhatják a szemet. A hagyma nemzetség más tagjaihoz képest több flavonoidot és fenolt tartalmaz. Illóolajainak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre, szabályozza a bélmozgást, megszünteti a székrekedés és a hasmenés tüneteit

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR