Most végezzük el az egres téli metszését

Most végezzük el az egres téli metszését

Búcsú a lisztharmattól.

A januári és februári enyhébb napokat, amikor a hőmérséklet nem megy -6°C alá, használjuk ki metszésre. Ilyenkor érdemes az egrest visszavágnunk, Így tudjuk megvédeni a növényt az ahol az amerikai lisztharmat (Sphaerotheca mors-uvae) fertőzésétől.

Az érzékeny fajtákon ugyanis a hajtásokon, a leveleken és a gyümölcsökön fehér bevonatot képez a gomba, a lepedék később barnára színeződik. A gombaspórák jól bírják a fagyokat, a rügypikkelyekben telelnek át.

A téli metszésnél minden hajtást legalább 20 cm-rel rövidítsünk meg. Az idős bokrokat tegyük a vágással szellősebbé, ritkábbá, hogy a fény a korona belsejébe is eljusson. A nagyon göcsörtös ágakat az alapnál vágjuk vissza. A fiatal ültetéseknél arra ügyeljünk, hogy az amerikai lisztharmatra rezisztens fajtákat válasszunk.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR