Most végezzük el az egres téli metszését

Most végezzük el az egres téli metszését

Búcsú a lisztharmattól.

A januári és februári enyhébb napokat, amikor a hőmérséklet nem megy -6°C alá, használjuk ki metszésre. Ilyenkor érdemes az egrest visszavágnunk, Így tudjuk megvédeni a növényt az ahol az amerikai lisztharmat (Sphaerotheca mors-uvae) fertőzésétől.

Az érzékeny fajtákon ugyanis a hajtásokon, a leveleken és a gyümölcsökön fehér bevonatot képez a gomba, a lepedék később barnára színeződik. A gombaspórák jól bírják a fagyokat, a rügypikkelyekben telelnek át.

A téli metszésnél minden hajtást legalább 20 cm-rel rövidítsünk meg. Az idős bokrokat tegyük a vágással szellősebbé, ritkábbá, hogy a fény a korona belsejébe is eljusson. A nagyon göcsörtös ágakat az alapnál vágjuk vissza. A fiatal ültetéseknél arra ügyeljünk, hogy az amerikai lisztharmatra rezisztens fajtákat válasszunk.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?