Egyre csak terjed a talpas muhar a fűben – miként tudunk tőle megszabadulni?

Egyre csak terjed a talpas muhar a fűben – miként tudunk tőle megszabadulni?

A helyes ápolás a kulcs.

Júliusban szaporodhat el nagyon a gyepben a talpas muhar, a hobbikertészek egyik fő ellensége. Ez a fűféle egynyári gyom, rendkívül invazív, agresszíven terjed, a gyepet is képes kiszorítani. Virágzása júniustól októberig tart, szemtermései pedig az érést követő tavasszal tömegesen csíráznak. Külsőleg hasonlít az elterülő tarackhoz, de vastagabbak a levelei és világoszöld színével is kitűnik a fűből.

talpas muhar 02

A védekezés ellene elsősorban a fű helyes gondozásában, ápolásában rejlik. Alapszabály, hogy minél jobb állapotban tartjuk a füvet, annál erősebb lesz, nem keletkeznek kopár foltok a gyepben, így annál kevésbé tudnak ott a gyomok megjelenni. A jóltartáshoz nem csak a rendszeres öntözés, de a táplálék, azaz a trágyázás is hozzátartozik.

Amennyiben mégis megjelenik a talpas muhar, megpróbálhatjuk kézzel kihúzkodni, de csúnya lyukak, gödrök maradnak utána. Létezik ugyan egy hatékony gyomirtó szer, de egyrészt engedélyköteles, másrészt pedig nem sokat érünk vele, mert a muhar folyamatosan kel ki a vegetációs időszakban. Harmadrészt egyébként sem szeretnénk mérgeket használni a kiskertünkben.

talpas muhar 03

A valódi megoldás tehát az, ha helyesen ápoljuk a gyepünket! A szakértők szerint ugyanis a muhar megjelenése azt jelzi, hogy nem jól öntözünk. Főleg a nagy nyári melegben érezzük azt, hogy minden nap bőségesen kell vizet adnunk a gyepnek. Pedig ezzel csak elkényelmesítjük, a fű sekélyen gyökerezik majd, ha történik egy ritkulás az állományban nyáron a nagy melegben, azonnal megjelennek a muharfélék. Hiába szárazságtűrő faj a muhar, örül a sok víznek.

talpas muhar 04

Megjelenését pont elősegíti a talajfelszín állandó nedvesen tartása. Még a kánikulában is az az ideális, ha csak 3-4 naponta locsolunk.

Ne maradjon el ősszel és tavasszal a gyepszellőztetés sem! A kopár foltokat pedig vessük felül, hogy ne hagyjunk teret a muharnak és egyéb gyomoknak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?