Muskátlik teleltetése: itt vannak a bevált módszerek

Muskátlik teleltetése: itt vannak a bevált módszerek

Mindenki megtapasztalhatja, hogyan kúszik egyre feljebb tavaszról tavaszra a muskátlik ára. Mi otthon többféle módszert is alkalmazunk az átteleltetésre; most leírom az eddigi legsikeresebbet.

Mielőtt azonban ismertetném a leginkább bevált módszert, kitérek a lehetőségekre

1) A muskátlit cserepestül, változatlan állapotban is át lehet teleltetni. Világos helyiség, 6-8 °C-os hőmérséklet és rendkívül csekély öntözés (épp ne legyen porszáraz a talaj) kell hozzá. A növények jó része ugyan elpusztul, de ha megfelelő körülményeink vannak e módszer alkalmazásához, érdemes egyszer kipróbálnunk.

Ablakban...

2) Egy másik lehetőség, hogy kihúzzuk a földből növényeket, alaposan visszametsszük a gyökereiket és hajtásaikat, majd összeültetünk akár 15 tövet egyetlen nagyobb cserépbe. Akár sötét helyiségben is tarthatjuk, de fontos, hogy ne legyen fagy. Tavasszal kitermeljük a még reményteljes töveket, vízbe áztatjuk, majd szétültetjük őket.

Összeültet

3) A harmadik módszer a hajtások eldugványozása. Ősszel, szeptember-októberben hajtásokat vágunk az elvirágzott muskátlitövekről, majd apró cserepekbe, tejfölöspohárba ültetve meggyökeresítjük azokat. Világos és meleg helyet igényelnek, mint pl. az ablakpárkány. Januárra megerősödnek, tavaszra pedig akár virágoznak is.

Muskátli pohárban

E három módszernek azonban vannak hátrányai. Először is sok növényt elveszítünk, mert a teleltetés nagyon megviseli őket. A megmaradt példányok pedig úgy megfáradnak, hogy nem is hajlandók tavasszal virágozni, legfeljebb nyár közepére térnek magukhoz. A belső ablakpárkányon tartott, gyökereztetett dugványok pedig gyakran kikezdik az ablakkeretet, amit aztán kétévente festhetünk újra.

Az otthon bevált módszerünk

Óvatosan mozgatva kiemeljük a növényeket a talajukból, épp még mielőtt elpusztítaná őket az első fagy. A gyökerükről gyengéden lerázzuk a földet. A virágokat és leveleket egyelőre nem háborgatjuk, így nem keletkeznek sebek, amelyen keresztül kiszáradnának vagy megbetegednének.

A pincénkben kihúzunk egy ruhaszárító kötelet. A muskátlikat fellógatjuk fejjel lefelé, egymás mellé a kötélre. Nem kötelező zsinórt használni, a nagyobb, elágazódó töveket az elágazásaiknál könnyű felaggatni. A kisebbek rögzítéséhez használhatunk olyan műanyag csíptetőt, amivel a mélyhűtő-zacskókat szokták lezárni.

Fejjel lefelé

Tavaszig semmi teendőnk nincs; meg is feledkezhetünk a muskátlik létezéséről, még csak vízzel sem kell permetezni őket. Amikor beköszönt a tavasz, leakasztjuk a növényeket, és lemetsszük a virágokat és leveleket.Egy órára vízbe áztatjuk a növényeket, majd előkészítjük a cserepeket és balkonládákat, visszaültetjük a töveket, és alaposan beöntözzük őket. Hihetetlen, de a legtöbb muskátlinövény gyorsan leveleket hajt és megerősödik.

A hosszú vagy sérült oldalhajtásokat érdemes visszametszeni, így ezeken a helyeken még meg is erősödik a növény. A levágott hajtások ráadásul szintén meggyökereztethetők.

Ez jól bevált módszer, ha rendelkezünk hűvös, nedves levegőjű pincével, garázzsal, vagy kamrával, ahol fagypont alá sosem süllyed a hőmérséklet.

Ha a helyiség túl száraz vagy meleg, akkor sok tő elpusztul télen. Viszont ha már néhány megmarad, annyival kevesebbet kell venni következő tavasszal.

Kinek mi a bevált módszere? Írja meg a cikk alatti hozzászólásoknál!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR