Télálló alternatíva a pázsit helyettesítésére: a lúgvirág

Télálló alternatíva a pázsit helyettesítésére: a lúgvirág

Sűrű szőnyeg.

Nem muszáj csak pázsitban gondolkodnunk, ha zöld talajtakaró növényt keresünk a kertbe. Léteznek olyan növények, amelyek könnyen karbantartható, ugyanakkor taposásálló felületet biztosítanak. Több ilyen növényt is ajánlhatunk, például a szálkás zöldhúrt (Sagina subulata), a kúszó kakukkfű fajokat (Thymus), a római kamillát (Chamaemelum nobile)  vagy a terülő verbénát (Phyla nodiflora).

A gyep alternatívái közé tartozik mindenekelőtt az Új-Zélandon őshonos lúgvirág (Leptinella squalida, vagy Cotula squalida). Ez a bokros növekedésű, szőnyeget képző pázsit-pótló csak 5 cm magasra nő, jól borítja a területet.

lugvirag pazsit helyett 02
David Eickhoff

A gyors talajtakarás érdekében ültessünk 10-20 növényt négyzetméterenként. A legjobb időszak az ültetésre a tavasz, mert akkor télre már jól meg tudnak erősödni a növények. Noha a lúgvirág télálló, a nagyon kemény fagyokat és a napégést nem jól viseli, ilyenkor barnulhatnak a levelek. A tavasszal kinövő új hajtások mindig friss zöldek. Télen a területet a biztonság kedvéért gallyakkal boríthatjuk a fagyvédelem érdekében.

lugvirag pazsit helyett 03
Leonora (Ellie) Enking

Az ápoláshoz kis adaggal végzett trágyázás tartozik tavasszal, komposztot vagy szerves trágyát ajánlatos használni. Forró, száraz nyarakon öntözzünk, mert így alakul ki jól fedő, sűrű szőnyeg. Ne vágjuk le soha fűnyíróval (noha bírja a vágást), és ne rántsuk ki a töveket.

lugvirag pazsit helyett 04
Megan Hansen

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR