Ne vegyél több fokhagymát! Termeld meg a lakásban magad!

Ne vegyél több fokhagymát! Termeld meg a lakásban magad!

A többi hagymaféléhez hasonlóan a fokhagyma is az egyik legegészségesebb növény, amelyet – ha szánunk rá egy kis időt és energiát – akár a lakásban is megtermelhetünk.

A művelet maga nem bonyolult, ráadásul meglehetősen pénztárcabarát. Még azok is, akik ódzkodnak a fokhagyma ízétől vagy jellegzetesen erős illatától, jobban teszik, ha mindennap fogyasztanak 1-2 gerezdet belőle. A szervezetük meg fogja hálálni!

A fokhagyma bár egyszerű ételnek mondható, számos pozitív tulajdonsággal, gyógyhatással rendelkezik. Igen gazdag ásványi anyagokban, nátriumban, káliumban, szelénben, kalciumban, magnéziumban, kénben és foszforban, magas továbbá a C-, E- és B-vitamin tartalma.

Tartalmaz továbbá egy allicin nevű szerves kényvegyületet, amely a fokhagymagerezdek felaprítása, összezúzása során szabadul fel. Ezen összevető ekkor fejti ki maximálisan a jótékony hatását.

Kutatók véleménye szerint az allicin erős antibakteriális hatást fejt ki, amelynek köszönhetően egyes fertőző betegségekből gyorsabban kilábalhatunk. A fokhagyma gazdag továbbá gomba- és vírusölő vegyületekben, így képes vetekedni a ma használatos sok antibiotikummal, sőt esetenként felül is múlja azok hatását.

fokhagyma lakasban 02

Hogyan termesszünk a lakásban az igényeinknek megfelelő mennyiségű fokhagymát?

Szükségünk lesz az alábbiakra:

  • néhány fej fokhagyma
  • 1 csomag bio virágföld
  • 1 db ültetőedény

De mindenekelőtt, pár fontos tudnivaló!

Az élelmiszerboltokban árusított fokhagyma nagy részét előzőleg olyan hormonnal kezelték, amely megakadályozza, hogy a gerezdek kicsírázzanak. Azaz az eljárás célja a fokhagymafejek eltarthatóságának meghosszabbítása.

A legjobb eredményt tehát úgy érhetjük el, ha vagy biogazdaságból származó fokhagymát vásárolunk, vagy kivárjuk, hogy az üzletben vásárolt fokhagymánk magától kihajt-e. Ezzel egy időben kis gyökeret is fejleszt. Ha közelebbről szemügyre vesszük, akkor talán már a boltban találni fogunk csírázásnak indult fejeket!

Az eljárás:

Csakis ép, egészséges fokhagymafejekkel dolgozzunk.

Egy méretes ültetőedényt töltsünk meg virágfölddel (ültetőkeverékkel).

A fokhagymafejeket válasszuk szét gerezdekre és függőlegesen 2-3 cm mélyre egyenként dugjuk le.

A gerezdeket fedjük be ültetőkeverékkel. Az edényt állítsuk napos helyre, például egy ablakpárkányra.

Amikor a föld kezd kiszáradni, a gerezdeket öntözzük meg, hasonlóan ahhoz, ahogy a szobanövényeinket is öntözzük.

Amikor a gerezdek kihajtanak, a zöldjüket vágjuk vissza, amikor elérik a 8-10 cm-es magasságot.

Hagyjunk azonban meg belőle 2-3 cm-nyit, hogy vissza tudjon nőni.

fokhagyma lakasban 03

Hasznos tanácsok

Egy bizonyos ponton túl a fokhagyma zöldje nem nő tovább. Amikor elszárad és megbarnul, ideje az elültetett gerezdeket kiemelnünk a földből. Azt fogjuk látni, hogy mindegyik gerezd egy egész fejet fejlesztett. A fiatal fejekről válasszunk le egy-egy gerezdet és ismételjük meg a fenti eljárást, hogy újabb adag fokhagymához jussunk.

Töltsük hát fel az éléstárunkat saját termesztésű, frissen betakarított fokhagymával! Váljék egészségünkre!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR