A többi hagymaféléhez hasonlóan a fokhagyma is az egyik legegészségesebb növény, amelyet – ha szánunk rá egy kis időt és energiát – akár a lakásban is megtermelhetünk.
A művelet maga nem bonyolult, ráadásul meglehetősen pénztárcabarát. Még azok is, akik ódzkodnak a fokhagyma ízétől vagy jellegzetesen erős illatától, jobban teszik, ha mindennap fogyasztanak 1-2 gerezdet belőle. A szervezetük meg fogja hálálni!
A fokhagyma bár egyszerű ételnek mondható, számos pozitív tulajdonsággal, gyógyhatással rendelkezik. Igen gazdag ásványi anyagokban, nátriumban, káliumban, szelénben, kalciumban, magnéziumban, kénben és foszforban, magas továbbá a C-, E- és B-vitamin tartalma.
Tartalmaz továbbá egy allicin nevű szerves kényvegyületet, amely a fokhagymagerezdek felaprítása, összezúzása során szabadul fel. Ezen összevető ekkor fejti ki maximálisan a jótékony hatását.
Kutatók véleménye szerint az allicin erős antibakteriális hatást fejt ki, amelynek köszönhetően egyes fertőző betegségekből gyorsabban kilábalhatunk. A fokhagyma gazdag továbbá gomba- és vírusölő vegyületekben, így képes vetekedni a ma használatos sok antibiotikummal, sőt esetenként felül is múlja azok hatását.
Hogyan termesszünk a lakásban az igényeinknek megfelelő mennyiségű fokhagymát?
Szükségünk lesz az alábbiakra:
- néhány fej fokhagyma
- 1 csomag bio virágföld
- 1 db ültetőedény
De mindenekelőtt, pár fontos tudnivaló!
Az élelmiszerboltokban árusított fokhagyma nagy részét előzőleg olyan hormonnal kezelték, amely megakadályozza, hogy a gerezdek kicsírázzanak. Azaz az eljárás célja a fokhagymafejek eltarthatóságának meghosszabbítása.
A legjobb eredményt tehát úgy érhetjük el, ha vagy biogazdaságból származó fokhagymát vásárolunk, vagy kivárjuk, hogy az üzletben vásárolt fokhagymánk magától kihajt-e. Ezzel egy időben kis gyökeret is fejleszt. Ha közelebbről szemügyre vesszük, akkor talán már a boltban találni fogunk csírázásnak indult fejeket!
Az eljárás:
Csakis ép, egészséges fokhagymafejekkel dolgozzunk.
Egy méretes ültetőedényt töltsünk meg virágfölddel (ültetőkeverékkel).
A fokhagymafejeket válasszuk szét gerezdekre és függőlegesen 2-3 cm mélyre egyenként dugjuk le.
A gerezdeket fedjük be ültetőkeverékkel. Az edényt állítsuk napos helyre, például egy ablakpárkányra.
Amikor a föld kezd kiszáradni, a gerezdeket öntözzük meg, hasonlóan ahhoz, ahogy a szobanövényeinket is öntözzük.
Amikor a gerezdek kihajtanak, a zöldjüket vágjuk vissza, amikor elérik a 8-10 cm-es magasságot.
Hagyjunk azonban meg belőle 2-3 cm-nyit, hogy vissza tudjon nőni.
Hasznos tanácsok
Egy bizonyos ponton túl a fokhagyma zöldje nem nő tovább. Amikor elszárad és megbarnul, ideje az elültetett gerezdeket kiemelnünk a földből. Azt fogjuk látni, hogy mindegyik gerezd egy egész fejet fejlesztett. A fiatal fejekről válasszunk le egy-egy gerezdet és ismételjük meg a fenti eljárást, hogy újabb adag fokhagymához jussunk.
Töltsük hát fel az éléstárunkat saját termesztésű, frissen betakarított fokhagymával! Váljék egészségünkre!