Következzen tehát 5 hasznos tanács arra vonatkozóan, hogyan érdemes a fokhagymát elültetnünk és gondoznunk. Jó, ha mindegyikről tudunk!
A fokhagyma remek választás, ha a konyhakertünkben egészséges, sokoldalú hagymafélét szeretnénk termeszteni. A vöröshagymához hasonlóan a hűvösebb időjárást kedveli; hidegre van szüksége ahhoz, hogy a dughagyma gerezdeket fejlesszen, illetve egyes fajták esetén, hogy a sejtosztódás egyáltalán beinduljon. Éppen ezért a legoptimálisabb időszak a fokhagyma elültetéséhez a késő ősz, esetleg a tél eleje, de mindenképpen két héttel az első fagyok beköszönte előtt.
5 tipp a fokhagyma termesztéséhez
1. Vetőmag vagy dughagyma?
A nemesített fokhagyma vetőmag csírázási aránya meglehetősen alacsony. Tulajdonképpen a legtöbb fajta magja steril, köszönhetően bizonyos pozitív jellemzők több ezer éves szelekciójának, ami a termékenység rovására ment. Napjainkban az esetek döntő többségében a fokhagyma szaporítása dughagymáról történik.
2. A fokhagyma ültetési mélysége a téli hónapok időjárásának függvénye
Mindenekelőtt egészséges fokhagymafejekre lesz szükségünk, amelyet bontsunk gerezdekre. A legnagyobb, legegészségesebb gerezdeket egyesével helyezzük az ültetőgödröcskékbe, ügyelve arra, hogy a gyökeres felük legyen lefelé. Olyan vidékeken, ahol a tél enyhe, az ültetési mélység csupán 2-3 cm, ahol azonban fagyos napokkal fűszerezett zord téli hideg várható – márpedig nálunk általában ilyenek a telek – az ültetési mélység 5-10 cm legyen. Figyelem: a legjobb megoldás, ha ültetni való fokhagyma dughagymát vásároljuk. Ha ugyanis olyan fajtát próbálunk termeszteni, amelyik nem a mi klímánkról való, 2-3 évbe is beletelhet, míg a növény akklimatizálódik az itteni körülményekhez.
3. Ültessünk talajtakarót a fokhagyma ágyásába
A fokhagyma termesztése során elkél egy kis talajtakarás. Különösen igaz ez akkor, ha kemény télre számíthatunk. Augusztus végén, szeptember elején vessünk zabot a fokhagyma ágyásába. A hideg beálltával a zab elszárad és kiváló talajtakaróvá válik a fokhagyma számára. Ha ez nem történne meg, az élő és viruló zab miatt gyengébb fokhagymatermésre számíthatnánk, mivel a zab venné fel a talajból a víz és a hasznos tápanyagok jó részét, amelyet egyébként a fokhagyma hasznosítana.
4. Előzzük meg a fokhagyma felmagzását
A legtöbb fokhagymafajta idővel fás magszárat hoz. Ezt célszerű levágnunk vagy kitörnünk, hogy a növény ne a felmagzásra pazarolja az energiáját. Ha ugyanis hagyjuk felmagzani, ez a fejlődő fokhagymafej nagyságának a rovására megy. A magszárat lehetőleg napos időben távolítsuk el, hogy a növény felületén keletkezett seb gyorsabban megszáradjon. A levágott magszárat ne dobjuk a komposzthalomra – ha még akkor vágjuk le, amikor zsenge, nagyszerűen felhasználhatjuk a konyhában.
5. Ne vigyük túlzásba a fokhagyma trágyázását
Még egy fontos dolog a végére: a fokhagyma növekedésének elősegítése érdekében érdemes magas foszfortartalmú műtrágyát, például hallisztet kijuttatnunk. Nem szabad azonban túlzásba vinnünk a trágyázást, különben a fokhagymánknak a hagymája helyett a levelei fognak szép nagyra nőni.
Korábban írtunk róla:
10 fokhagyma-hadművelet a kertbe