5 tanács a fokhagyma termesztéséhez

5 tanács a fokhagyma termesztéséhez

Következzen tehát 5 hasznos tanács arra vonatkozóan, hogyan érdemes a fokhagymát elültetnünk és gondoznunk. Jó, ha mindegyikről tudunk!

A fokhagyma remek választás, ha a konyhakertünkben egészséges, sokoldalú hagymafélét szeretnénk termeszteni. A vöröshagymához hasonlóan a hűvösebb időjárást kedveli; hidegre van szüksége ahhoz, hogy a dughagyma gerezdeket fejlesszen, illetve egyes fajták esetén, hogy a sejtosztódás egyáltalán beinduljon. Éppen ezért a legoptimálisabb időszak a fokhagyma elültetéséhez a késő ősz, esetleg a tél eleje, de mindenképpen két héttel az első fagyok beköszönte előtt.

5 tipp a fokhagyma termesztéséhez

1. Vetőmag vagy dughagyma?

A nemesített fokhagyma vetőmag csírázási aránya meglehetősen alacsony. Tulajdonképpen a legtöbb fajta magja steril, köszönhetően bizonyos pozitív jellemzők több ezer éves szelekciójának, ami a termékenység rovására ment. Napjainkban az esetek döntő többségében a fokhagyma szaporítása dughagymáról történik.

fokhagymatermesztes 5 tipp 02

2. A fokhagyma ültetési mélysége a téli hónapok időjárásának függvénye

Mindenekelőtt egészséges fokhagymafejekre lesz szükségünk, amelyet bontsunk gerezdekre. A legnagyobb, legegészségesebb gerezdeket egyesével helyezzük az ültetőgödröcskékbe, ügyelve arra, hogy a gyökeres felük legyen lefelé. Olyan vidékeken, ahol a tél enyhe, az ültetési mélység csupán 2-3 cm, ahol azonban fagyos napokkal fűszerezett zord téli hideg várható – márpedig nálunk általában ilyenek a telek – az ültetési mélység 5-10 cm legyen. Figyelem: a legjobb megoldás, ha ültetni való fokhagyma dughagymát vásároljuk. Ha ugyanis olyan fajtát próbálunk termeszteni, amelyik nem a mi klímánkról való, 2-3 évbe is beletelhet, míg a növény akklimatizálódik az itteni körülményekhez.

3. Ültessünk talajtakarót a fokhagyma ágyásába

A fokhagyma termesztése során elkél egy kis talajtakarás. Különösen igaz ez akkor, ha kemény télre számíthatunk. Augusztus végén, szeptember elején vessünk zabot a fokhagyma ágyásába. A hideg beálltával a zab elszárad és kiváló talajtakaróvá válik a fokhagyma számára. Ha ez nem történne meg, az élő és viruló zab miatt gyengébb fokhagymatermésre számíthatnánk, mivel a zab venné fel a talajból a víz és a hasznos tápanyagok jó részét, amelyet egyébként a fokhagyma hasznosítana.

fokhagymatermesztes 5 tipp 03

4. Előzzük meg a fokhagyma felmagzását

A legtöbb fokhagymafajta idővel fás magszárat hoz. Ezt célszerű levágnunk vagy kitörnünk, hogy a növény ne a felmagzásra pazarolja az energiáját. Ha ugyanis hagyjuk felmagzani, ez a fejlődő fokhagymafej nagyságának a rovására megy. A magszárat lehetőleg napos időben távolítsuk el, hogy a növény felületén keletkezett seb gyorsabban megszáradjon. A levágott magszárat ne dobjuk a komposzthalomra – ha még akkor vágjuk le, amikor zsenge, nagyszerűen felhasználhatjuk a konyhában.

fokhagymatermesztes 5 tipp 04 

5. Ne vigyük túlzásba a fokhagyma trágyázását

Még egy fontos dolog a végére: a fokhagyma növekedésének elősegítése érdekében érdemes magas foszfortartalmú műtrágyát, például hallisztet kijuttatnunk. Nem szabad azonban túlzásba vinnünk a trágyázást, különben a fokhagymánknak a hagymája helyett a levelei fognak szép nagyra nőni.

fokhagymatermesztes 5 tipp 05

Korábban írtunk róla:

10 fokhagyma-hadművelet a kertbe

Baj, ha intenzív a fokhagyma illata?

Mézes fokhagymából készítünk emberi vírusirtót

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR