Most duggassuk el a fokhagymát a földbe

Most duggassuk el a fokhagymát a földbe

Sorokba vagy más növények közé.

A karakteres ízű és illatú fokhagymát a legjobb október végéig elültetni. Amennyiben most elkésünk vele, akkor alternatívaként kora tavasszal (február tájékán) is a földbe kerülhet. Ne a szupermarketekben kapható gerezdeket dugassuk el, hanem olyan fajtákat használjunk, amelyek kifejezetten ültetésre ajánlanak. Minél nagyobb egyetlen fokhagymagerezd, később annál gazdagabb termés várható.

fokhagymat duggassuk el 02

A fokhagyma számára ideális hely mindenekelőtt napos, a föld pedig humuszban gazdag, laza, nem túl kötött, és pangó víztől mentes. A tápanyagutánpótláshoz elegendő a komposzt, ne használjunk ásványi műtrágyát vagy szerves trágyát.

fokhagymat duggassuk el 03

Mielőtt a gerezdek a földbe kerülnek, kb. egy héttel előtte szedjük a fejet gerezdjeire, és ellenőrizzük, hogy nem látunk-e elszíneződést, gombás fertőzést, sérülést rajtuk. A gerezdeket ezután a héjukkal együtt, hegyükkel felfelé, kb. 6 cm mélyen nyomjuk a talajba, 25x8 cm sor- és tőtávra, majd öntözzük rendszeresen.

A fő növekedési időszak a május és a június, ekkor rendszeres öntözést és egyenletes nedvességet igényelnek a növények. Augusztusban végre a szüretet is megkezdhetjük. Az érettség felismerhető arról, hogy a növény meghajlik, a levelek csúcsának felső harmada sárgul. Ha két évig hagyjuk a növényt a földben, nagyobb fejeket kapunk.

fokhagymat duggassuk el 04

Nyáron jelennek meg a fokhagyma virágai. A virágzaton kívül gyakran kis mini hagymácskákat látunk, amelyek közvetlenül a földbe helyezhetőek. A sorokba ültetés helyett érdemes kipróbálni azt is, hogy néhány gerezdet más növények közé duggatunk, így például rózsa, szamóca vagy sárgarépa mellé.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?